Guardian: Srpska policija skinula migrante u donje rublje i po mraku ih potjerala u Sjevernu Makedoniju

Regija 22. velj 202412:03 1 komentar
N1 / Screenshot

Britanski list Guardian objavio je na svom portalu snimku grupe muškaraca u donjem rublju, kako u koloni hodaju po hladnoći i po mraku. Prema pisanju Guardiana, riječ je o migrantima kojima je srpska policija skinula odjeću i potjerala ih natrag u Sjevernu Makedoniju. O istom slučaju je i N1 pisao sredinom veljače, ali MUP Srbije tada nije odgovarao na pitanja o incidentu.

Guardian navodi da nije mogao neovisno potvrditi sadržaj dviju snimki te da je do njih došao preko nevladine organizacije Legis iz Sjeverne Makedonije. Prema tvrdnjama ove organizacije, snimke su nastale kod sela Lojane u blizini granice sa Srbijom i predane su toj organizaciji 10. veljače.

Britanski list prenosti navode NVO-a Legis, prema kojima su se tog dana dogodila dva degradirajuća push backa, u kojima je više od 50 ljudi bilo primorano skinuti se  goli ili u donje rublje i natjerani da se vrate nazad u Sjevernu Makedoniju, odakle su ilegalno i ušli na teritorij Srbije.

Legis tvrdi da je njihovo osoblje uspjelo razgovarati s jednim od muškaraca sa snimke, koji je rekao da su u pitanju Sirijci.

Jasmin Redžepi, predsjednik Legisa, kaže za Guardian da se “uznemirujući i ponižavajući” push back dogodio ubrzo nakon summita Europske unije i Srbije o graničnoj suradnji, koji je održan u cilju jačanja srpske granice protiv krijumčarenja ljudi.  “Ovi incidenti su se dogodili dok je Europska unija pripremala restrikcije za migrante na ruti i u ovom slučaju, samo nekoliko dana nakon summita EU-a i Srbije. Tada smo vidjeli direktni utjecaj i posljedice“, rekao je Redžepi.

Iako je bilo izvještaja da se migranti skidaju goli i na drugim granicama, Redžepi ističe da je ovako nešto prvi put dokumentirano na granici između Srbije i Sjeverne Makedonije.

Radoš Đurović, izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila u Srbiji, rekao je da osoblje Centra bilježi povećan broj push backova iz Srbije za Sjevernu Makedoniju od početka godine.

„Možemo reći da je to sada regularna praksa“, rekao je Đurović za Guardian.

Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, istaknula je da je neophodna hitna istraga nedavnih izvještaja o navodnim push backovima koje srpska policija provodi na granici sa Sjevernom Makedonijom.

“Ovi incidenti nisu samo uznemirujući, već također pokazuju širi, zabrinjavajući trend. Ove akcije krše Europsku konvenciju o ljudskim pravima, koja zabranjuje kolektivno protjerivanje, kao i druge međunarodne standarde“, kazala je Mijatović.

Prema njenim riječima, rašireni fenomen ileglanih push backova predstavlja “hitan paneuropski problem“.

Redžepi je zatražio da navodni incident sa snimke istraže zaštitnici prava građana Sjeverne Makedonije i Srbije, a da promatračima bude dopušteno da nazoče policijskim operacijama što će, prema njegovoj ocjeni, osigurati da se nasilje i dehumanizacija ne nastave u mraku.

Guardian piše da srpska policija nije odgovorila za zahtjev da prokomentira slučaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare