Hrvati u BiH po gorivo: Na tanku punom goriva ostane mi za gajbu pive i ćevape

Regija 17. lis 202108:45 > 08:49
Izvor: N1

Dok cijene goriva u Hrvatskoj obaraju rekorde, radnici na benzinskim pumpama u BiH, ali i u trgovačkim centrima zadovoljno trljaju ruke. I u BiH promjene na tržištu, ali ne tako drastične kao kod susjeda. Zbog toga i ne čudi svakodnevna slika desetine automobila s hrvatskim tablicama, između ostalog, i u Gradišci. Osim goriva, kupuju i životne namirnice.

Automobilske oznake Slavonskog Broda, Požege, Osijeka, Đakova, Bjelovara, ali i Zagreba… svakodnevna su slika u bosanskohercegovačkim gradovima u blizini hrvatske granice. Susjedi s druge strane Save, koji rezervoare svojih vozila pune u Gradišci, kažu da se, i uz sve putne troškove, itekako isplati preći granica jer je u BiH gorivo u prosjeku jeftinije za oko dvije i po kune po litru.

Boris Tutić iz Lipika prokomentarirao je svoj dolazak:

“Pa mislim da je tri i pol kune danas. Navodno da će nešto promijeniti ovi naši, ali velika je razlika. Na tanku punom goriva još mi ostane za gajbu pive i ćevape”, kaže Boris.

Boris redovno uzima gorivo u BiH/ N1

“Sad je dizel 11 i po kuna i svakog tjedna ide gore. Pa dođem ovdje pojesti ćevape i nasuti gorivo… nekog posla imam”, rekao nam je Josip iz Garešnice.

U Hrvatskoj su poskupjele sve vrste goriva, a dizel je probio granicu od 11 kuna i najskuplji je u posljednjih sedam godina. Odlučila je reagirati i hrvatska Vlada, te stabilizirati cijene na rok od 30 dana čime se cijena benzina ograničava na oko 11 kuna po litri. Zato i ne čudi što se brojni građani odluče “provozati” BiH.

VEZANE VIJESTI

Promet vozila iz pravca Hrvatske na Graničnom prijelazu Gradiška u posljednjih deset dana pojačan je za oko 30%. Desetine automobila u Gradišci postali su svakodnevnica, posebno na benzinskim pumpama i trgovačkim marketima.

“Svaku večer radimo taj dnevni izvještaj gdje radimo stanje vozila iz Hrvatske. Pa, dnevno prijeđe možda nekih 300-400 vozila iz pravca Hrvatske”, kazao je Hasan Kremić, iz Granične policija Gradiška za N1.

Ruke zadovoljno trljaju i ugostitelji kojima pojačan promet donosi dodatnu zaradu.

“Na dnevnom nivou sigurno 15-ak do 20, obično obitelji, posjeti naš restoran, a u normalnim uvjetima taj broj bude i duplo veći”, kazao nam je Gordan Šurlan, iz restorana Đerdan.

Hrvatski susjedi u BiH ne kupuju samo gorivo. Preko granice dolaze i po motorna ulja i antifriz čije su cijene takođe niže, ali i jestivo ulje, alkoholna pića, cigarete, lijekove, kao i druge namirnice i kućne potrepštine. A za svaku kupovinu veću od 400 kuna dobiju i povrat PDV-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar