Huligani uništili prostorije organizatora Parade ponosa u Banja Luci

Huligani koji se protive LGBT pokretu u Banjaluci, uništili su prostorije DJC Incel u Banja Luci.

Pretpostavlja se da se napad dogodio u subotu prije napada na aktiviste bosanskohercegovačke povorke ponosa.

Iz PU Banja Luka priopćili su da policijski službenici Policijske uprave Banja Luka poduzimaju sve neophodne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela “Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari” i otkrivanja počinitelja”.

“Naime, nadležnoj policijskoj postaji, 19.03.2023. godine oko 15:15 sati, prijavljeno je da su oštećena ulazna vrata i reklama na objektu koji koristi udruženje građana iz Banjaluke. Izvršen je uviđaj, kojom prilikom je utvrđeno da je nepoznata osoba ili više njih u vremenskom periodu od 17.03.2023. godine do trenutka prijave, upotrebom fizičke snage i podesnog alata, oštetilo staklo na ulaznim vratima objekta i reklamu koja se nalazila iznad vrata, nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu. O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužitelj Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka“, priopćeno je.

N1

U DKC Incelu kažu da od 2013. godine organiziraju visokorizične događaju, među kojima su i ona u vezi za LGBTIQ.

Predstavnica udruženja Vesna Malešević kaže da je napustila Banja Luku, a pretpostavlja da se napad dogodio prije nego što su huligani napali aktiviste.

“Huligani su uništili ulaz. Slomili staklo, led svjetlo, zabarikadirali su ulazna vrata koristeći građevinski materijal koji se nalazio u blizini. Iza sebe su ostavili naljepnice sa jasnim porukama protiv Lgbt. Nadzorne kamere postoje na objektu pored”, rekla je Malešević kratko za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.