Izaslanik SAD-a o korupciji u BiH: Slučajeve ćemo agresivno sankcionirati

Regija 25. ruj 202121:09
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja, koji je i posebni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar izjavio je za Glas Amerike da će SAD 'agresivno' koristiti sankcije za slučajeve korupcije.

„Prošle godine predsjednik (Biden) je najavio novi set alata za sankcije, posebno protiv korupcije, ne nužno protiv kriminalnih aktivnosti, već korupcije. Planiramo koristiti te ovlasti vrlo agresivno“, rekao je Escobar upitan kako će se nova američka administracija postaviti prema problemu široko rasprostranjene korupcije u Bosni i Hercegovini.

Escobar je nedavno imenovan na poziciju u State Departmentu i na mjestu posebnog izaslanika za Zapadni Balkan naslijedio je Matthewa Palmera koji je u novome sastavu imenovan posebnim predstavnikom za izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

„Nastavak rada Matthewa Palmera u Bosni pokazuje našu stalnu posvećenost regiji. Volio bih vidjeti brži napredak sa svih strana u poboljšanju funkcionalnosti BiH“, dodao je.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja najavio je nastavak angažiranja SAD-a u Bosni i Hercegovini, te izrazio očekivanje kako će ova zemlja zajedno s ostatkom zapadnog Balkana ‘u srednjem roku’ ubrzati svoj put prema Europskoj uniji, te otvoriti perspektivu zemljama koje to žele postanu članice NATO saveza.

Upitan o utjecaju Rusije i Kine, američki diplomat je rekao kako Kina nastoji učiniti ovisnim zemlje na području Zapadnog Balkana, dok se pak Rusija miješajući u unutarnja pitanja zemalja Zapadnog Balkana, a posebno Crne Gore destabilizira i udaljava ove zemlje ‘od puta europskih integracija i multietničkog pomirenja’.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar