Jednoglasno usvojena rezolucija o BiH u UN-u: Produžen mandat EUFOR-a

Regija 03. stu 202121:44
N1 BiH

U New Yorku traje zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a u vezi sa stanjem u Bosni i Hercegovini.

Vijeće sigurnosti UN-a večeras je donijelo odluku o produženju mandata misije EUFOR-a (Althea) u Bosni i Hercegovini. Misija je produžena za sljedećih 12 mjeseci s 15 glasova “za”.

Iako je ranije očekivano da će se prisutnima obratiti i Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i predstaviti svoj redovni izvještaj o stanju u BiH, to se nije dogodilo.

Ipak, izvještaj je dostavljen svim stranim misijama u UN-u. U obraćanju prisutnima, predstavnik Francuske Nicolas de Rivière je kazao kako je BiH napravila veliki pomak od završetka konflikta 1990-ih. Pozvao je na provođenje izborne reforme i izrazio podršku radu Visokog predstavnika, te osudio sve oblike ugrožavanja teritorijanog integriteta i postojanja BiH kao države.

Također izrazio je žaljenje zbog blokiranja rada državnih institucija i osudio veličanje ratnih zločinaca.

Predstavnica Velike Britanije je također pozdravila usvajanje rezolucije, te se zahvalila visokom predstavniku na dostavljanju izvještaja o stanju u BIH. Izrazila je zabrinutost prema retorici podjela koje dolazi od predstavnika Republike Srpske, te upozorila kako su ugorženi ne samo mir i stabilnost u BiH nego u cijeloj regiji. Zatražila je od Vijeća sigurnosti da izrazi punu podršku implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma i radu Ureda Visokog predstavnika. Predstavnica SAD-a je kazala kako su izvještaji Visokog predstavnika ključni kako bi se međunarodna zajednica informirala o trenutnoj situaciji i naporima da se osigura stabilnost i napredak. Zahvalila se na izvještaju i izrazila nadu kako će im se u narednim sjednicama pridružiti i Vijeće.

Istaknula je kako se BiH trenutno nalazi na kritičnoj točki u postratnoj povijesti te je upozorila na opasnu retoriku kroz koju Milorad Dodik poziva na povlačenje iz državnih institucija, kao i na potpuno povlačenje iz Bosne i Hercegovine. Složila se sa ocjenom Visokog predstavnika kako se radi o opasnom putu i za BiH i za ostatak regije. Pozvala je na smirivanje tenzija i deeskalaciju, i da se lideri vrate na posao za koji su izabrani. Kazala je kako to znači da se državne institucije moraju vratiti u potpuno funckioniranje i da konstitutivni narodi potpuno sudjeluju u tom radu. Naglasila je kako se uloga Visokog predstavnika mora zaštititi te da je njegov ured osnova stabilnosti u zemlji, a može biti zatvoren tek kad se za to stvore uvjeti odnosno ispuni ‘5 plus 2’ agenda.

Na kraju je istaknula kako je u BIH neophodno provesti izbornu reformu i poboljšati izborni integritet, kako bi zemlja napredovala na putu ka EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar