Kriza u BiH: Zbog Dodikovih planova traži se hitna reakcija EU i SAD-a

Regija 26. lis 202116:06
Izvor: Dejan Rakita/PIXSELL

Čelnici dva doma parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak su zajedničkim pismom upućenim na adrese tijela EU-a, Vijeća Europe i SAD-a zatražili pomoć i odlučno djelovanje međunarodne zajednice da bi se zaustavila provedba secesionističkih planova koje je najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Denis Zvizdić koji je trenutačno predsjedatelj Zastupničkog doma i Bakir Izetbegović, sadašnji prvi čovjek Doma naroda parlamenta BiH, u pismu poslanom i na adrese predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borella i čelnice Zastupničkog doma kongresa SAD Nancy Pelosi ocijenili su kako Dodikova zamisao o vraćanju ovlasti s države BiH na entitete predstavlja tek krinku za protuustavno djelovanje.

VEZANE VIJESTI

Naveli su kako Dodik najavom povlačenja Republike Srpske iz zakona kojim su uspostavljene oružane snage BiH, državno pravosuđe te policijske i obavještajna agencija znači ne samo djelovanje protivno ustavu i važećim zakonima nego i uvod u uspostavu paradržavnih tijela vlasti.

Dodali su kako je to samo vrhunac politike koju Dodik i njegovi saveznici u kontinuitetu zastupaju više od desetljeća.

“Možemo sa sigurnošću reći da bi BiH danas bila daleko stabilnija i uspješnija država da nije bilo djelovanja političke stranke SNSD predvođene Miloradom Dodikom. U posljednjih 15 godina, ispočetka skromno, a s vremenom sve otvorenije i drskije, ovaj političar i njegovi suradnici su kočili napredak zemlje na njenom euroatlantskom putu i činili sve da zadrže aparthejd u odnosu na Hrvate i Bošnjake u RS-u”, stoji u pismu.

Izetbegović i Zvizdić su podsjetili kako su SAD i najvažnije europske države bile svjedocima Daytonskog sporazuma te stoga imaju obvezu reagirati u slučaju kršenja njegovih odredbi pa očekuju konkretne aktivnosti koje bi potvrdile potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Ocijenili su kako bi bilo kakva odgoda konkretne reakcije međunarodne zajednice bila samo novi poticaj onima koji već sada ugrožavaju mir u BiH pa time i u regiji.

“Samo zajedničkom odlučnom reakcijom nas u BiH, EU i SAD-u te ostalih svjedoka-potpisnika Dejtonskog mirovnog sporazuma uspjet ćemo na vrijeme zaustaviti katastrofalne posljedice koje bi nastale kao rezultat ostvarivanja prijetnji Dodikovih političkih sljedbenika iz entiteta RS. Alternativa tome je rušenje Daytonskog sporazuma a time i mira u BiH. Taj scenarij moramo spriječiti svim sredstvima”, stoji u pismu kojega potpisuju predsjedatelji dva doma parlamenta BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar