Žene u vojsci Srbije dobivaju posebno donje rublje. Nitko ne zna tko je proizvođač

Regija 20. ruj 202315:36 > 15:48 0 komentara
Schutterstock/Dragan Gajić

Sve brojnije žene u Vojsci Srbije i Ministarstvu obrane ove zemlje službeno su dobile novi odjevni predmet - donje rublje pod nazivom "Gaće kratke ženske M-21".

Ta je informacija objavljena u Službenom vojnom listu od 17. kolovoza, a u njemu piše da ženske kratke gaće M-21 moraju biti u skladu sa standardom obrane Republike Srbije (SORS), piše portal Balkanska sigurnosna mreža.

“To u praksi znači da će novi odjedni predmet za pripadnice VS-a morati zadovoljiti određene standarde u pogledu izgleda i kvalitete, prije svega uklapanja u maskirnu boju i korištenje uz vojnu uniformu na terenu”, piše u tekstu.

Portal dodaje da detalji, uključujući fotografije i opis novog odjevnog predmeta VS-a, nisu javno dostupni, a da nije poznato tko je proizvođač, kao ni jesu li pripadnice VS-a već dobile donje rublje M-21.

Komplet terenske uniforme za Vojsku Srbije proizvode “Jumko” iz Vranja, dok se svečane i službene uniforme šiju u Vojnoj ustanovi “Dedinje” u Beogradu. U Vojnoj ustanovi “Dedinje” se godinama šiju i svečane uniforme za pripadnice ženskog spola, oficirke, podoficirke i kadetkinje.

Balkanska sigursnosna mreža podsjeća da je vojni poziv u Srbiji u posljednje vrijeme popularniji među ženama nego među muškarcima pa je u posljednja dva upisna roka u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu u Beogradu upisano više djevojčica nego dječaka.

“U ovom trenutku, na Vojnoj akademiji ima 34 posto kadetkinja, dok je na Medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije (VMA) broj žena veći od 70 posto. Kriteriji za prijem u Vojnu akademiju i na VMA-u su identični za muškarce i žene, osim provjere fizičke spremnosti i sposobnosti. Broj žena starješina u oružanim snagama je manji zato što su tek odnedavno imale priliku upisati vojne škole. Tako je trenutno u VS-u devet posto oficira žena, tri posto podoficira i 17 posto profesionalnih vojnika”, piše taj portal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!