Pahor nakon sinoćnjih nemira u Ljubljani poziva na smirivanje i dijalog

Regija 16. ruj 202118:07 > 18:13
Izvor: Jure Makovec / AFP, Ilustracija

Slovenski predsjednik Borut Pahor reagirao je u četvrtak na sinoćnje izglede u Ljubljani, kad je nakon mirnih prosvjeda protiv zaoštravanja protuepidemijskih mjera došlo do izgreda, te je pozvao na smirivanje i dijalog.

“Dijalog i prosvjedi da, nasilje ne, u  tome moramo biti sasvim jedinstveni jer nasilje ugrožava sve. Različita stajališta koja postoje možemo slobodno izraziti samo na doličan i miran način”, navedeno je u predsjednikovoj izjavi.

Izgredi do kojih je sinoć došlo u Ljubljani, nakon prosvjeda protivnika obveznih covid potvrda i testiranja za necijepljene, po Pahorovim riječima ne smiju naići na ravnodušnost, a kamoli odobravanje.

“Znamo da o protuepidemijskim mjerama postoje različita mišljenja koje vlada koliko je moguće nastoji uvažiti u okviru usmjerenja koje joj daju stručnjaci”, naveo je slovenski predsjednik.

Policija je u priopćenju o izgredima navela da se u centru Ljubljane i oko zgrade parlamenta okupilo oko osam tisuća ljudi, od kojih su oni nasilni na policajce bacali granitne kocke, staklene boce i pirotehnička sredstva. Nakon što se masa odbila povući, policija je bila prisiljena intervenirati prisilnim sredstvima.

Policija je u četvrtak objavila da je tijekom sinoćnjih izgreda u centru Ljubljane, pred zgradom parlamenta koju je štitila od nasilnih prosvjednika, privela 9 osoba, od čega ih je sedam osumnjičeno za kaznena djela, a dvojica prekršajno, za remećenje javnog reda i mira. Osim toga nastavlja se istraga oko još nekoliko desetaka zabilježenih kaznenih djela i prekršaja.

Glavni ravnatelj policije Anton Olaj kazao je na konferenciji za novinare da se istraga koncentrira na one koji su odgovorni za skup koji je bio dobro “organiziran”, iako neprijavljen, i one koji su pozivali na nasilno ponašanje.

“Svi oni koji pozivaju i organiziraju takve skupove moraju biti svjesni da će morati snositi odgovornost”, kazao je Olaj.

Lideri političkih  stranaka danas većinom pozivaju na smirivanje i odbacuju nasilje, ali su sinoćnji izgredi opet pojačali politički konflikt i napetosti između vladajućih i oporbenih stranaka.

Premijer Janša i njegovi pristaše prst krivnje upiru na lijeve  “ekstremne” stranke tvrdeći da one potiču prosvjede i nemire protiv desne vlade s političkim motivom da je sruše. Iz lijevog tabora plasiraju se razmišljanja kako iza najnasilnijih izgrednika, zbog kojih je policija morala intervenirati suzavcem i vodenim topom, stoje “infiltrirani” napadači koje bi trebalo otkriti, te sugeriraju da se radilo o “provokaciji” kako bi se u javnosti prokazao legitiman prosvjed protiv vlade i njenog upravljanja epidemijom.

Policijski sindikat Slovenije objavio je izjavu za javnost u vezi sinoćnjeg izgleda, u kojemu je došlo i do lakših ozljeda među policajcima, te ustvrdio da policajci očito “sve više postaju žrtve neracionalnih i provokativnih stajališta vladajuće politike”. Sindikat je političare pozvao na “toleranciju i razum” te “odnos poštovanja prema izražavanju različitosti mišljenja i stajališta, ali na dostojan način”. Istodobno je osudio nasilne izgrede i napade na policiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar