Na mrežama vrijeđao hrvatsku djecu ubijenu u ratu u BiH, sad je optužen

Regija 28. velj 202415:28 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je u srijedu optužnicu protiv mladića koji je vrijeđao osmero hrvatske djece ubijene u topničkom napadu bošnjačke Armije BiH na središte Viteza u ljeto 1993. godine.

Bošnjački mladić Samir Nukić iz mjesta Ključa je napisao niz uvredljivih statusa na društvenim mrežama u ljeto prošle godine, nedugo nakon što je mjesto masakra povodom 30. godišnjice ubojstva osmero djece posjetio i visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt. Optuženi Nukić je žrtve nazvao “djecom škutorske nacionalnosti”, što je u lokalnom izričaju pogrdan naziv za Hrvate. Nije se međutim zaustavio na tome nego je u naknadnim objavama izrazio žaljenje “što ih još više nismo pobili”.

Udrugi koja se skrbi o sjećanju na žrtvu nedavno je blokirana Facebook stranica nakon više upućenih prigovora na njezin rad, a jučer su otvorili novi profil.

Takve objave državno Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ocijenilo je kaznenim djelom izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnju, razdora i netrpeljivosti.

U priopćenju Tužiteljstva BiH navodi se kako je Nukić i unatoč upozorenja drugih korisnika društvene mreže nastavio “iznositi psovke i uvrede prema žrtvama”. Svojim objavama je izazvao uznemirenje primjerice kod Ivana Garića koji je jedan od preživjelih u masakru u kojemu su mu ubijeni sestra i brat, te kod drugih obitelji žrtava, tumači Tužiteljstvo BiH.

”Nukić je tako javno poticao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba s obzirom na njihovu nacionalnu pripadnost, čime je počinio izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”, ističe Tužiteljstvo BiH.

U topničkom napadu Armije BiH na središte Viteza 10. lipnja 1993. ubijeno je osmero hrvatske djece. Najmlađa Augustina Grebenar imala je devet godina, a Sanja Garić je bila osamnaestogodišnjakinja. Do sada nitko nije odgovarao za taj zločin. U više navrata su se tim žrtvama poklonili i vodeći dužnosnici iz Republike Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!