Pojavio se čovjek koji je navodno upucao ubojicu s Cetinja

Regija 14. kol 202221:10 > 21:11 0 komentara
Vijesti.me

Cetinjanin Neno Kaluđerović saslušan je večeras u svojstvu građanina u Višem državnom tužiteljstvu, pišu crnogorske Vijesti. To im je potvrdila rukovoditeljica Višeg državnog tužiteljstva Lepa Medenica. Kaluđerović se odazvao na telefonski poziv tužiteljstva. Osim njega, izjavu je u VDT-u dalo još nekoliko svjedoka.

Tužiteljica je jučer i danas saslušala više osoba u svojstvu svjedoka. Kaluđerovića su dovodili u vezu s eliminiranjem masovnog ubojice Vuka Borilovića. Nakon saslušanja, kako piše RTCG, pušten je na slobodu.

Iz Uprave policije su priopćili da se i dalje utvrđuje je li Borilovićeva smrt nastupila kao posljedica teškog ranjavanja u sukobu s policijom ili “naknadnog ispaljivanja metaka građanina na za sada točno neutvrđen način”.

Tko je Kaluđerović?

Nenad Kaluđerović, za kojeg se vjeruje da je u petak popodne ispalio smrtonosni metak u cetinjskog masovnog ubojicu Vuka Borilovića i zaustavio ga na stazi smrti, ima bogatu i bizarnu biografiju, čiji najzanimljiviji detalji sežu do 2006. godine i još jednog zločina koji je te godine uzdrmao Cetinje, piše srpski Blic.

PROČITAJTE JOŠ

Blic podsjeća da je te 2006. godine, 13. kolovoza – skoro 16 godina prije dana krvavog pira Borilovića – oko 22 sata u Bajovoj ulici na Cetinju, ispred ugostiteljskog objekta Ambasador, ubijen Željko Jovanović. Kako je tada priopćila policija, za ubojstvo je bio osumnjičen Nenad Kaluđerović, za kojim je bila raspisana tjeralica, prenosi Index.

Isti Nenad Kaluđerović u petak je ponovno dospio u žižu javnosti. Kaluđerović je, prema pisanju crnogorskog portala Standard, pobjegao poslije ubojstva Borilovića te je policija pregovarala s njim da se preda.

Policija je priopćila da je Borilovića pogodio i njihov metak, ali da ne znaju koji je bio smrtonosan. Tek će nalaz obdukcije pokazati tko je ispalio smrtonosni hitac u Borilovića. Kaluđerović i jedna od žrtava Borilovića, Mitar Mitrović, bili su vjenčani kumovi. A Mitrović je bio vjenčani kum i Milošu Martinoviću, čiju je suprugu i dvoje djece Borilović prve ubio.

Dvije godine bio u bijegu

Kako su 2006. poslije ubojstva Jovanovića pisali mediji, obitelj ubijenog Željka Jovanovića je u pismima crnogorskim vlastima tvrdila da je Kaluđeroviću omogućeno da pobjegne nakon ubojstva, da cetinjska policija uopće nije blokirala grad i da ga MUP praktički i nije tražio.

Obitelji Jovanović odgovorio je osobno Filip Vujanović, tada predsjednik Crne Gore, koji ih je u lipnju 2008. godine obavijestio da su za Nenadom Kaluđerovićem raspisane lokalna, nacionalna i međunarodna tjeralica preko Interpola Podgorice te da operativni podaci policije ukazuju da je on jedno vrijeme boravio u BiH, a da se tada nalazio u Rusiji.

Nakon dvije godine bijega Kaluđerović se predao, pisao je crnogorski Monitor. Na suđenju je izjavio da nije kriv i da nije ubio Jovanovića. Rekao je da je pobjegao jer je ranije bio u pritvoru nedužan pa nije htio da se to ponovi, prenosi Index.

2010. godine Kaluđerović je osuđen na 10 godina zatvora zbog ubojstva Jovanovića. Sedam mjeseci kasnije je oslobođen na ponovnom suđenju. Majka ubijenog ubila se dva dana poslije.

Nakon toga 10-ak godina Kaluđerovića se nije spominjalo u medijima, sve do rujna prošle godine, kada je uhićen pod sumnjom da je počinio kazneno djelo terorizma jer je bio dio grupe koja je pokušala spriječiti ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram