Preminuo novinar Slaviša Lekić

Regija 10. stu 202111:17 > 11:30 0 komentara
N1

Novinar i producent, autor istraživačkih serijala Slaviša Lekić, nekadašnji predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i oštar kritičar vlasti, preminuo je u Beogradu poslije duge i teške bolesti, objavili su u četvrtak beogradski mediji.

Rođen 1959. godine u Kosovskoj Mitrovici, Lekić je dugogodišnju novinarsku karijeru započeo u omladinskom tisku i nastavio graditi je u različitim medijskim formatima.

Bio je osnivač mjesečnika Status, urednik tjednik Reporter, radio je za Borbu i Našu borbu, tjednik NIN, bio je kolumnist Nedjeljne Dalmacije, Mladine, dnevnika Danas, Naših dana.

Autor je nekoliko knjiga, među kojima su “Zamlaćivanje – politička ‘autobiografija’ Tomislava Nikolića” i “Svaka čast Vučiću”.

Autor je dokumentarnih filmova: “Mediji u Srbiji: kronika propadanja”, “Pad haških bjegunaca”, “Zoran Đinđić: HIPOTEKA”, “Kako se dogodio narod”, a njegovi posljednji projekti koje je radio za TV N1 bili su “Junaci doba zlog” i “Vladalac”.

Bio je član prvog saziva Vijeća za tisak i medijski savjetnik u organizaciji UNDP, a predsjednik NUNS-a od 2017. do 2019. godine.

Vijest o Lekićevoj smrti potvrdila je na Twitteru i njegova nekadašnja supruga i suradnica novinarka Bojana Lekić.

“Otišao je iz doba zla… Ovo ga vrijeme nije ni zaslužilo. Jer je bolji i veći”, napisala je Lekić.

Sebe je opisivao kao “lajavca koji smatra da je prirodno i logično biti protiv režima Aleksandra Vučića i kamarile koja ga okružuje”.

Dugo je bio aktivan na društvenim mrežama, a njegovi tvitovi izazivali su često oštra reagiranja vlasti.

Vjerovao je da je bunt “civilizacijska dužnost i moralni, a ne ideološki čin”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.