“Priča o prebrojavanju je opasna retorika. Nikome nije do ratnih truba u BiH”

Regija 31. srp 202210:04 > 12:49 0 komentara

Politički analitičar Anđelko Milardović govorio je u Novom danu o tenzijama oko izbornog zakona u BiH te ozbiljnim posljedicama do kojih bi one mogle dovesti.

Na pitanje hoće li Christian Schmidt imati dovoljno snage za izboriti se sa svim političariam i donijeti odluku na zadovoljstvo sva tri naroda, Milardović je odgovorio da će mu biti teško kontrolirati situaciju.

“Ima velike ovlasti, međutim, na njegovoj strani je relativno mali broj aktera. Previše je nezadovoljnih aktera i u BiH i u međunarodnoj zajednici”, rekao je Milarodović dodajući da su visokom predstavniku sklone zemlje poput Velike Britanije i SAD-a, ali da s druge strane nema jednoglasnu podršku unutar EU.

Prijeti radikalizacija konflikta

“Jedna čelnica mu je prigovorila da je pristran i staje na stranu jednog naroda – Hrvata”, kazao je Milardović.

Politički analitičar upozorava da bi posljedice mogle biti ozbiljne ako se ne pronađe rješenje na zadovoljstvo svih strana.

“Ukoliko (Schmidt) ne riješi taj bosansko-hercegovački čvor, ako ga ne dovede do logičnog kraja koji će biti na tragu ideje pravednosti, onda postoji i druga mogućnost, a to je radikalizacija sukoba i konflikta”, ističe Milardović.

Ukazuje da se na nedavnom sarajevskom prosvjedu već pričalo o “prebrojavanju”.

“To je po meni vrlo opasna retorika s kojom bi se sva tri aktera pojedinačno trebala suočiti. Nikome u ovoj situaciji nije do nekih ratnih truba”, poručio je Milardović.

Veliki igrači i geostrateška igra

Milardović smatra da veliki igrači ne samo da mogu, nego i moraju odigrati svoju ulogu ako žele mir i stabilnost u ovom dijelu svijeta.

“Poglavito u širem kontekstu rata u Ukrajini i mogućnosti prelijevanja u okvire BiH. Prema tome, i Turska, i SAD, i EU, i Rusija trebaju voditi računa da se u konačnici odluče hoće li tu biti rata ili mira. Ja, naravno kao svaka normalna osoba, zagovaram mir, ali tenzije u BiH su takve da je ona na globalnoj razini, u kontekstu politike velikih sila, predmet njihovih interesa”, dodaje Milardović.

Kazao je i da je podjela međunarodne zajednice unutar BiH evidentna.

“U radikalnom scenariju moguć je sukob kultura”, upozorava analitičar.

Smatra i da se na promjeni izbornog zakona u BiH trebalo raditi u mirnijoj atmosferi, a ne dva, tri mjeseca prije izbora. Napominje da bez rješenja koje bi bilo na zadovoljstvo sva tri aktera neće biti niti reda u BiH.

“Sarajevski prosvjed je očito utjecao na model ponašanja viskog predstavnika zbog čega je morao sve prolongirati za dva, tri mjeseca, nadajući se da će akteri sjesti za stol i riješiti”, rekao je Milardović.

Plenković u predkampanji?

Odgovarajući na pitanje jesu li mogući skori parlamentarni izbori, Milardović je kazao:

“S obzirom na kazališnu predstavu puštanja Pelješkog mosta u promet, čini se kao da se nazire mogućnost predkampanje. Neki izvori kažu da je prošao HDZ bolje u Splitu da bi se moglo računati već na izbore na jesen. Ne mogu 100 posto tvrditi da će do tih izbora doći, ali postoje neke naznake poput velike mobilnosti premijera po Hrvatskoj.”

Osim aktivnosti premijera Andreja Plenkovića, na tu mogućnost, smatra Milardović, ukazuje i djelovanje oporbe.

“Primjećene su aktivnosti koje se tiču političkog djelovanja SDP-a, razmišlja se o stvaranju koalicije lijevog centra, liberali su također krenuli u nekakvo promišljanje novog saveza… Nešto se događa, ali ne tako jasno da bi mogli zaključiti da će do izbora doći”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!