Profesorica prozvala Plenkovića i Milanovića: “Trebamo se snažnije angažirati u rješavanju krize na Kosovu”

Regija 27. ruj 202313:23 0 komentara

Đana Luša, stručnjakinja za međunarodne odnose s Fakulteta političkih znanosti, gostovala je na N1 televiziji, gdje je komentirala eskalaciju napetosti na Kosovu.

Luša ističe da dugoročno nitko neće imati koristi od sukoba na sjeveru Kosova i da bi bilo najbolje rješavati glavna pitanja za pregovaračkim stolom.

“Ovakve eskalacije mogu donijeti samo nekakve kratke političke koristi jednom ili drugom lideru. Kada je prije tri mjeseca eskaliralo nasilje na Kosovu, cijela međunarodna zajednica osudila je kosovskog premijera, a tada je kratkoročno sigurno profitirao srpski predsjednik Aleksandar Vučić“, kazala je.

“Sada se situacija opet drastično mijenja. Ovakvim potezom opet imamo osudu prema Vučiću i kratkoročno poene može dobiti Kurti, no dugoročno, ako se fokusiramo na to da bi cilj ovakvih sukoba trebao biti primirje ili postizanje rješenja, onda ovakva situacija ne koristi nikome”, dodala je.

Što se tiče povratka za pregovarački stol, Luša smatra da je to trenutno teško očekivati.

“Jako teško. Nalazimo se u situaciji da se Srbija pripremi za izbore i ovakvi se scenariji kratkoročno koriste da bi se ostvarili određeni politički poeni na političkoj sceni. Prije tri mjeseca Vučić je to odlično radio kada je bila politička situacija nepovoljna za njega, a to sada isto radi Kurti. Sigurno da ovakva eskalacija, ovisno o tome tko je prikazan kao žrtva, koristi jednoj ili drugoj strani”, rekla je.

Na pitanje o ulozi Hrvatske u rješavanju ovog problema, Luša ističe da Hrvatska kao mala država može ostvariti veći utjecaj u međunarodnim odnosima putem inicijativa u okviru Europske unije i NATO-a.

“Upravo je neposredno susjedstvo mjesto gdje bi Hrvatska to mogla činiti. Hrvatska je u nekoliko navrata to činila i dalje čini u smislu pristupnih pregovora, pomaganja susjedima oko dokumentacije, oko iskustava koje smo imali u procesu pristupanja EU. Ipak, smatram da bi se Hrvatska itekako snažnije mogla angažirati u smislu rješavanja ovoga problema i poticanje na rješenje problema”, kazuje za N1.

Nažalost, postoji nedostatak koordinacije između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika države Zorana Milanovića, što rezultira neusklađenom vanjskom politikom, tvrdi Luša.

“Kao mala država trebali bismo projicirati unisonu vanjsku politiku prema vani, to je jamstvo toga da mala država ostvaruje jači utjecaj u međunarodnoj zajednici. Ovakvim disonantnim politikama prvo štetimo Hrvatskoj kao maloj državi koja nema toliki utjecaj, a onda i u odnosima sa susjednim državama, prema našim državama partnerima… Jednostavno ti partneri više ne znaju koja je naša vanjska politika. Definitivno se treba više koordinirati na tom planu”, zaključila je za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.