Analiza izbora u Crnoj Gori: Pusić otkrila tko je ostvario nevjerojatan rezultat

Regija 12. lip 202311:49 0 komentara

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u N1 Studiju uživo analizirala je izbore u Crnoj Gori, a osvrnula se i na stanje u Srbiji i prosvjede koji su zahvatili zemlju.

Pokret Europa sad (PES), prema preliminarnim rezultatima koje je objavio Centar za monitoring (CEMI), osvojio je u nedjelju oko 26 posto glasova – odnosno 24 mandata – na izvanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

“Mala je vjerojatnost da će Crna Gora na temelju ovih izbora dobiti stabilnu vladu, naročito s obzirom na izjave čelnika, Milojka Spajića koji je naglasio da neće s DPS-om, drugom najjačom listom na ovim izborma”, kazala je Pusić.

Bivša ministrica ističe da je iznenađujuće da je Europa sad dobila manje nego što su bile projekcije, a DPS je dobio više nego što su bile projekcije.

“Čini se da Socijaldemokratska partija nije prešla izborni prag i naravno, tu su manjinski zastupnici: Hrvati su kao manjina izališli s jednom a ne s dvije liste, i ušli u parlament, bošnjačka stranka je ostvarila nevjerojatno dobar i visok rezultat, vidi se da će većina ovisiti o manjinskim zastupnicima”, rekla je Pusić.

“Većina će biti tijesna”

“Pitanje je s kim će Europa sad, koja će po svemu sudeći dati mandatara, s kim će formirati koaliciju”, navela je bivša ministrica i dodala:

“Mislim da će većina buduće vlade biti tijesna, ako idu na programsku koaliciju, ako ne uključuju proruske stranke, što znači da će biti i relativno nestabilno.”

Pusić se osvrnula i na slabu izlaznost. “Velik dio građana Crne Gore nije znao kome vjerovati na riječ i što stoji iza tih programa. Bilo kakva koalicija s proputinovskim strankama koje su dobile 13-14 mandata znači de facto opraštanje s europskim projektom. Takva koalicija bi apsolutno kompromitirala i pokret Europa sad i sve što su govorili.”

“Vrijeme Đukanovića je svakako iza nas, samo se nadam da je ispred nas vrijeme europske Crne Gore“, istaknula je.

“Impresivno je gledati tu građansku Srbiju”

Osvrnula se na posljednje izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je najavio prijevremene izbore, ali i na prosvjede u Srbiji.

“Impresivno je gledati tu građansku Srbiju kojoj je očito dosta i što se vidi iz tjednih prosvjeda, tragedija u dva dana s masovnim ubojstvima je bila na neki način okidač za dugo nezadovoljstvo i smjerom u kojem zemlja ide i standardom, tom vrstom politike jednostranačja i pokazuje da Srbija ima i drugo lice – građansko lice, da ima ljude koji su se spremni založiti za europsku, drugačiju Srbiju”, kazala je.

Navodi i da je to važno i za sve zemlje u regiji, a dodaje da se vidi da u Srbiji postoji volja za drugačijom politike od one koja trenutno vodi zemlju.

“Ono što je još upitno jest političko vodstvo. Za svaki takav uspjeh promjene ili alternative potrebno je političko vodstvo”, naglasila je.

“Nemoguće da ti prosvjedi dolaze tako masovno i pametno, izbjegavajući nasilje… To mi sve govori da mora postojati neko vodstvo, a za sada ga ne vidim, a za pobjedu na izborima je to važno”, pojasnila je.

Pusić se na kraju osvrnula i na situaciju u Ukrajini otkud stižu vijesti o pokretanju dugo najavljivane ukrajinske protuofenzive.

“Cilj ofenzive je područje Donbasa. Međunarodno javno mnijenje među političkim liderima, a vjerojatno i među građanima, ponovno se homogeniziralo na ukrajinsku stranu zbog ove strahote od miniranja brane, za koju sad mislim da nema više dileme da je učinila ruska strana”, zaključila je Pusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!