Rješavaju se plina i uskoro bi se cijeli grad mogao grijati na vodu

Ekonomija 15. lip 202309:50 0 komentara
Pixabay

Proizvodnja električne energije iz otpadnog mulja također će se realizirati na postrojenju Butile, što će činiti neovisni energetski hub, od prvorazrednog značaja za Kanton Sarajevo.

Proizvodnja toplinske energije iz otpadnih voda i električne energije iz otpadnog mulja – Butile, te formiranje fonda za financiranje utopljavanja stambenih objekata fizičkih osoba i jedinica kolektivnog stanovanja, dva su značajna projekta koje pokreće Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Kada je riječ o prvom projektu, na postrojenju Butile instalirat će se toplinske pumpe koje će koristiti otpadnu vodu za proizvodnju toplinske energije koja će se u sistemu Toplana koristiti kao zamjenski energent za uvozni energent – plin.

Vrijednost ovog projekta procijenjena je na 50 milijuna eura, od kojih bi 15 milijuna eura bila sredstva osigurana putem WBIF-a, što će biti predmet aplikacije podnesene putem EBRD-a.

Proizvodnja električne energije iz otpadnog mulja također će se realizirati na postrojenju Butile, što će činiti neovisni energetski hub. Drugi projekt u suradnji s EBRD-om podrazumijeva intenziviranje utopljavanja stambenih objekata fizičkih osoba i jedinica kolektivnog stanovanja, piše Poslovni.hr.

Direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini BiH Manuela Naessl dodala je da je svrha formiranja fonda povećanje energetske učinkovitosti u stambenom sektoru, kao i povećanje kvaliteta zraka s obzirom da je poznato da su individualni objekti koji koriste fosilna goriva za zagrijavanje najveći izvori zagađenja zraka tijekom sezone grijanja, piše Poslovni.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.