Slovenska epidemiologinja: Postoji ideja da se proširio novi, slovenski soj

Regija 04. velj 202111:33
Armin Durgut/PIXSELL

Širi li se Slovenijom novi soj koronavirusa, takozvani slovenski soj? Najnovija je to teorija u pokušaju pronalaženja odgovora na slovensku enigmu strogih mjera bez rezultata. Glavna slovenska epidemiologinja, dr. Bojana Beović, osobno u to ne vjeruje. Ipak, tezu neće tek tako odbaciti.

“Kad pokušate sve, a rezultata nema, znanstveni je um sklon širem razmišljanju. Tako se, između ostaloga, spomenuo i možda novi, slovenski soj. To nisu činjenice, nego teoretska razmišljanja, jedna od ideja. Naša je krivulja prema gore, paralelna situaciji u Velikoj Britaniji, pa odatle ideja o novoj varijanti virusa. Virus mutira i lokalne su varijante moguće, ali ovo je samo jedna u nizu ideja”, rekla je za Jutarnji list dr. Bojana Beović.

VEZANA VIJEST

Odbacila je tezu da se Slovenijom proširio britanski soj virusa te najavila sekvenciranje šireg obima, kojim će se pokušati otkriti je li za slovenske muke kriva mutacija virusa. Dr. Beović je danas, kao i prije, sklonija tezi da Slovenci imaju problem jer “nema suradnje u narodu”.

“I to može biti sasvim dovoljan razlog za ovo što nam se događa”, kaže dr. Beović.

Situacija u Sloveniji vrlo sporo ide na bolje, ali doktorica vjeruje da je razlog to što su mnogi ljudi već preboljeli covid-19, a manji dio zasluga ide i procijepljenosti.

Izvorni soj

U utorak je Slovenija, koja ima upola manje stanovnika od Hrvatske i koja od listopada provodi najrigoroznije mjere, uključujući i policijski sat, imala 1.650 novooboljelih. Hrvatska ih je isti dan imala 387.

#related-news_0

Zbog loše situacije Slovenci ne mogu, kažu iz Ureda premijera Janeza Janše, očekivati popuštanje epidemioloških mjera.

U Hrvatskoj još nije otkrivena niti jedna od novih varijanti koronavirusa koje se brže šire, potvrdio je za Jutarnji prof. Kristian Vlahoviček, molekularni biolog s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. No, nakon sastanka koji je u utorak održan u Infektivnoj klinici “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, hrvatski stručnjaci sada kreću u novu, agilniju fazu potrage za tzv. britanskom i južnoafričkim varijantom koje se 50 do 70 posto brže šire od izvornog soja koronavirusa iz Wuhana, a čini se i da uzrokuju veću smrtnost.

“Sastanak je bio konstruktivan i razmotrili smo kapacitete kojima raspolažemo. Sada ćemo ići u nabavu PCR testova koji omogućavaju ciljanu detekciju britanske i južnoafričke varijante koronavirusa. Također, razgovarali smo o nabavi kemikalija koje su potrebne za sekvenciranje cjelokupnog genoma virusa. Na početku je bila preporuka da se potpuno sekvencira deset posto uzoraka što bi bilo moguće u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji, ali ne i ako se broj zaraženih značajno poveća.”

Nema dokaza

Dobra je vijest da nam je Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) ponudio sekvenciranje oko 200 virusnih genoma tjedno, i to besplatno – naglasio je Vlahoviček koji je i voditelj projekta “Varijabilnost sojeva koronavirusa SARS-CoV-2 i genetička podloga domaćina kao biomarkeri za otkrivanje čimbenika rizika tijekom pandemije covida-19”.

Kratko je komentirao neke spekulacije da se velik broj zaraženih u Sloveniji, koja već mjesecima ima mnogo strože mjere od Hrvatske, može objasniti pojavom nove tzv. slovenske varijante koronavirusa.

“Potrebno je mnogo više istraživanja kako bismo mogli zaključiti da je riječ o nekoj varijanti koja se proširila u puno većem obimu”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.