Slovenski ministar tuži se na dolazak migranata u Sloveniju iz Hrvatske

Regija 01. pro 202113:46
Izvor: REUTERS/Daniel Becerril TPX IMAGES OF THE DAY / ilustracija

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od srijede da Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, ali se potužio da iz Hrvatske ilegalni migranti i dalje dolaze u Sloveniju.

Osvrćući se na neke izvještaje nevladinih organizacija da Slovenija prisilno vraća migrante u Hrvatsku i tako radi “pushback” suprotan međunarodnim konvencijama, slovenski je ministar kazao da po njegovim saznanjima to slovenska policija nikad nije činila, nego je vraćala u Hrvatsku ilegalne migrante temeljem bilateralnog sporazuma o readmisiji sa susjednom državom.

To je vrlo dobro funkcioniralo do prije mjesec-dva, a stvari su se onda promijenile i primjećujemo da Hrvati na neki neformalan način savjetuju migrantima da azil zatraže u Sloveniji, kazao je Hojs u razgovoru za vodeći slovenski dnevnik, dodavši kako je u zadnje dvije godine broj zahtjeva za azil koje migranti podnesu u Sloveniji veći, iako je samih ulazaka migranata u Sloveniju manje nego ranijih godina.

U prvih deset mjeseci ove godine slovenska je policija zaustavila oko osam tisuća migranata, što je manje nego lani. No Slovenija će, zbog situacije na granici, i nakon ulaska Hrvatske u Schengenski prostor zadržati na zelenoj granici s Hrvatskom postavljene barijere i provoditi slične kontrole koje sada na granici sa Slovenijom provodi Austrija, premda su obje zemlje u Schengenu, kazao je Hojs za “Delo”.

Hojs je ponovo potvrdio da je Slovenija načelno za proširenje Schengena na Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku, pri čemu je Ljubljana posebno zainteresirana da se, zbog zatvaranja balkanske rute migranata prema Sloveniji i središnjoj Europi, u Schengen primi Hrvatska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar