Slovensko gospodarstvo ove će godine rasti po stopi od 6,1 posto

Biznis 16. ruj 202118:13
novac, pare, hrana, rast, pad, gospodarstvo, financije, kriza
Izvor: Pixabax / Ilustracija

Slovensko gospodarstvo ove će godine porasti po stopi od 6,1 posto, a solidne stope rasta nastavit će se i iduće dvije godine, po novoj analizi ureda za makroekonomske analize (UMAR) koji je u četvrtak prihvatila slovenska vlada.

Jesensku projekciju gospodarskih kretanja vlada uzima kao temelj za izradu prijedloga proračunskih dokumenata za iduće dvije godine o kojoj će uskoro odlučivati zastupnici.

Riječ je o redovitoj jesenskoj analizi, kojom je korigirana proljetna prognoza o gospodarskom rastu od 4,6 posto, što se tumači gospodarskim oporavkom kod glavnih trgovačkih partnera započetim u drugoj polovini godine, uz upozorenje da pandemija covida-19 i dalje ostaje najveći rizik.

Očekuje se da bi se gospodarska aktivnost u zadnjem kvartalu ove godine mogla usporiti radi strožih ograničenja zbog covida-19, što može potaknuti opreznije ponašanje stanovništva, što bi se reflektiralo osobito kod uslužnih djelatnosti i u manjoj privatnoj potrošnji.

Prema novoj prognozi, slovenski BDP u slijedećoj godini porasti će 4,7 posto, a u 2023. godini za 3,3 posto. U ovoj godini UMAR najavljuje i rast zaposlenosti te smanjivanje prosječnog broja nezaposlenih za oko 11 posto u ovoj godini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar