Srbiji 25 milijuna eura zajma EIB-a za povezivanje plinovoda s Bugarskom

Biznis 20. svi 202116:06
Izvor: Reuters/Eric Vidal/File Photo

Srbija je u četvrtak s Europskom investicijskom bankom (EIB) potpisala ugovor o zajmu od 25 milijuna eura za gradnju plinske interkonekcije s Bugarskom, što je i jedan od prioritetnih projekata Europske unije u povezivanju plinovoda za jugoistočnu i središnju Europu.

Ugovor su, u virtualnim uvjetima, potpisali srbijanski ministar financija Siniša Mali i potpredsjednica EIB-a Liliana Pavlova, u nazočnosti ministrice rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, te šefa Delegacije Europske unije u Srbiji Sema Fabrizija, čime počinje realizacija projekta vrijednog 160 milijuna eura, u dužini od ukupno 170 kilometara kroz obje države.

Pavlova je navela da je EIB osigurala 25 milijuna eura za potporu gradnje interkonektora sa srpske strane, istaknuvši kako je taj projekt prioritetan za Europsku uniju i inicijativu za povezivanje plinovoda za jugoistočnu i središnju Europu, te da istodobno pridonosi i “snažnoj, prosperitetnoj i Srbiji u razvoju, što je zajednički cilj”.

Izgradnja plinskog interkonektora Niš-Dimitrovgrad- Bugarska jedan je od prioritetnih projekata kojim se osigurava uvezivanje plinovodnog sustava Srbije sa susjednim državama i otvara mogućnost dopremanja prirodnog plnina na tržište i iz drugih pravaca opskrbe.

Projekt je, po ocjeni srbijanskog Ministarstva financija, “prepoznat kao jedan od šest prioritetnih projekata Europske unije u okviru Inicijative o energetskom povezivanju središnje i jugoistočne Europe”.

Ministrica energetike i rudarstva Zorana Mihajlović istaknula je da ugovor s EIB-om ne znači samo financijska sredstva, već prije svega pridonosi stabilnosti u opskrbi plinom koja će Srbiji dati mogućnost da “kroz taj plinski interkonektor razmišlja i o diversifikaciji ponuđača plina”.

“Izgradnja ovog plinovoda značajno će povećati energetsku sigurnost ne samo Srbije, već i regije”, poručila je Mihajlović.

Srbija će, uz 25 milijuna eura osiguranih zajmom od EIB-a, dobiti 49,6 milijuna eura nepovratnih sredstva Europske unije posredstvom preko IPA fondova, a ostatak iznosa platit će sebijanska vlada iz državnog proračuna.

Dužina tog plinovoda na teritoriju Srbije bit će 109 kilometara, a ukupan kapacitet 1,8 milijardi kubičnih metara plina.

Pozdravljam ovaj projekt i kao ključni dio šire strategije Srbije za dovršenje tekućeg liberaliziranja plinskog sektora i važnu posvećenost daljnjem napredovanju Srbije u pregovorima o pristupanju sa EU, poručio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizzi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar