U Mostaru štrajkali nastavnici: “Kako preživjeti s plaćom od 700 eura?”

Regija 08. pro 202318:10
Stojan Lasic/VLM/PIXSELL

Šest sindikalnih organizacija Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), sa sjedištem u Mostaru, koje broje 5.000 članova, održali su u petak jednosatni štrajk upozorenja te nisu isključili mogućnost potpunog prekida rada ukoliko vlasti ne pristanu na povećanje plaća.

Tek što je nedavno uspjela postići dogovor o obustavi štrajka zdravstvenih djelatnika, s kojim je potpisan novi Kolektivni ugovor koji jamči povećanje plaće za 20 posto u sljedeće dvije godine, nova vlada Hercegovačko-neretvanske županije, imenovana prije mjesec dana, našla se suočena s novim zahtjevima prosvjetara, policajaca i djelatnika javne uprave.

Njih 5.000 obustavilo je u petak na jedan sat rad, dok su se njihove vođe susrele s predstavnicima vlade. Nisu postigli dogovor o povećanju plaća.

“Današnja vlada u ovoj inflaciji i u ovom vremenu nije spremna na sebe prihvatiti obvezu ni marke povećanja”, rekao je medijima predsjednik Sindikata srednjih škola u kojima se nastava odvija na hrvatskome jeziku u HNŽ-u Josip Milić.

Dodao je kako će stajalište vlade prenijeti članovima vodstva sindikata u obrazovanju te da najvjerojatnije slijedi prosvjed i opći štrajk. Pojasnio je kako je iz vlade dobio projekcije da će sljedeća godina za županiju biti financijski izazovnija, ustvrdivši da je istodobno udvostručena cijena osnovnih životnih namirnica.

Predsjednik sindikata srednjih škola istaknuo je kako profesori s plaćom od oko 700 eura ne mogu preživljavati.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNŽ-a Edina Čomić rekla je kako sindikati traže povećanje plaće između pet do sedam posto, te izdvajanje novca za sudske presude koje su donesene u korist članova sindikata.

U priopćenju iz vlade HNŽ-a naveli su kako je premijerka Marija Buhač predstavnicima sindikata kazala da su još uvijek na snazi potpisani kolektivni ugovori sa šest sindikalnih organizacija, te da svi eventualni razgovori o povećanjima primanja moraju biti u skladu s realnom procjenom prihoda u proračunu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.