Umro prvi ministar obrane i organizator referenduma o neovisnosti BiH Jerko Doko

Regija 28. lip 202319:57 0 komentara
svijeća
Pixabay / ilustracija

U Zagrebu je u 71. godini preminuo Jerko Doko, prvi ministar obrane Bosne i Hercegovine koji je bio i jedan od organizatora referenduma o neovisnosti te zemlje početkom 1992. godine.

Doko je preminuo nakon duge i teške bolesti u bolnici u Zagrebu gdje je čekao na transplantaciju jetre, objavio je portal Hrvatski medijski servis iz Mostara pozivajući se na njegovu obitelj.

Za ministra obrane BiH Jerko Doko je izabran kao dužnosnik HDZ-a BiH, te je na dužnost stupio nakon prvih demokratskih višestranačkih izbora održanih u Bosni i Hercegovini potkraj 1990. Na toj se funkciji zadržao do kraja 1992. kada je napustio Sarajevo, te se preselio u Zagreb.

Sudjelovao je u organiziranju referenduma o neovisnosti Bosne i Hercegovine koji je održan 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine.

U jednome od rijetkih istupa za medije u BiH rekao je kako je tenkovska kolona JNA zaustavljena između Mostara i Širokog Brijega u svibnju 1991. na prijedlog tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića kako bi se internacionalizirala prijetnja i ukazalo na posljedice rata koji je kasnije izbio u BiH.

„Zaustavljanjem tenkova, to je bila zamisao predsjednika Tuđmana i kardinala Franje Kuharića, htjeli smo internacionalizirati naš problem. Problem je tada bio što nam nitko nije vjerovao. Izgleda da je sve bilo uzaludno dok se nije dogodio naš bunt sa zaustavljanjem tenkova. To je prezentirano diljem svijeta, došao je i CNN, sve relevantne TV postaje predstavile su Europi i svijetu što se događa“, rekao je u ranijem intervjuu Doko.

Ocijenio je velikim problemom što se Hrvate u BiH preglasava od brojnijih Bošnjaka.

„Tu je najveća odgovornost na Bošnjacima, kao najbrojnijem narodu, da se ne dogodi da se Hrvatima biraju njihovi politički predstavnici“, istaknuo je tada Doko.

Posljednji ispraćaj Jerka Doke održat će se u petak 30. lipnja u Velikoj dvorani krematorija na Mirogoju u 10.40 sati, dok će se misa zadušnica služiti istog dana u crkvi sv. Josipa na Trešnjevci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!