Varhelyi: BiH bi uskoro mogla dobiti status kandidata za članstvo u EU

Regija 24. stu 202216:39
Izvor: Odd ANDERSEN / AFP, Ilustracija

Europski povjerenik za proširenje Europske unije Oliver Varhelyi potvrdio je u četvrtak da bi Bosna i Hercegovina u idućih mjesec dana mogla dobiti kandidacijski status za članstvo u bloku 27 zemalja, kao što su ga prethodno dobile Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

“Postoji li jedna pozitivna posljedica rata Rusije protiv Ukrajine to je da je proširenje EU-a dugoročno rješenje za uspostavu mira, sigurnosti i prosperiteta. U tom smislu je proširenje sada ‘top’ prioritet ne samo našim susjedima nego i nama”, izjavio je Varhelyi na konferenciji za medije u Barceloni gdje se održava forum 43 zemlje Unije za Mediteran.

vezana vijest

“Unutar Europske komisije udvostručili smo napore kako bi smo stavili na stol prijedloge o proširenju. Ove godine smo već dali kandidatski status trima zemljama – Ukrajini, Moldaviji i Gruziji – a vjerujem da ćemo ove godine imati još jednu pozitivnu odluku o BiH”, izjavio je.

“Time dajemo novi život proširenju. No, naravno, proširenje je zahtjevan proces. Sada će biti na zemljama kandidatima da prvo ispune svoje zadaće”, rekao je Varhelyi.

Posljednja zemlja koja je postala članica EU-a bila je Hrvatska godine 2013.

Prvi dio foruma Unije za Mediteran, organizacije stvorene 2008., posvećen je pitanjima sigurnosti isporuke hrane i energenata pod utjecajem rata u Ukrajini. Drugi dio bit će posvećen sigurnosti i migracijama u susjedstvu EU-a.

U Barceloni se nalazi 17 ministara vanjskih poslova, a BiH predstavlja ministrica Bisera Turković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar