VIDEO | Vatrogasce u Sloveniji opkolila vatra, spasio ih kanader!

Izvor: Klemen Gorup / Screenshot

Društvenim mrežama obišla je snimka s prve vatrene crte na Krasu. Ekipu vatrogasaca okružila je vatra pa im nije bilo moguće povući se, no spasio ih je kanader koji je izlio vodu na teren. Klemen Gorup, vatrogasac i autor videa, za N1 je opisao što se zapravo dogodilo pod Trsteljem i kakvi su osjećaji preplavili vatrogasce.

Na snimci se vidi kako se vatrogasci u gustom dimu bore s vatrom s obje strane ceste. Odjednom iznad sebe vide kanader koji izbacuje veliku količinu vode. “Sad nas je spasio”, kaže autor videa, dok se u pozadini čuju uzvici uzbuđenja.

Autor snimke je Klemen Gorup, vatrogasac iz PGD Hrvatini, koji je za N1 opisao okolnosti u kojima je snimka nastala.

“Požar se počeo širiti prema Trstelju, mi smo bili raspoređeni na cesti prema lovačkom domu s ciljem zaštite doma od požara. Tamo je bilo oko 15 tenkova koji su bili spremni za povlačenje u slučaju da se dogodi ono što se nažalost dogodilo. Kako se vatra približila cesti, počeli smo je gasiti. Neko smo vrijeme uspijevali, ali onda je vjetar pojačao pa se vatra vrlo brzo približila s donje strane ceste. Tako da nas je okružilo, imali smo vatru gore i dolje. Nismo se mogli ni povući, bili smo odsječeni na tom putu, u dimu, oko dva sata. Pokušali smo se nositi s tim. Kanader je došao neplanirano. Mislim da je vodu pustio kada nas je vidio i vidio kakva je situacija”, rekao je Gorup.

“Nitko se nije bojao”, uvjerava. Prema njegovim riječima, vatrogasci su imali rezervu vode za slučaj da vatra preskoči na neko od vozila. Uz spomenuti put šumari su preventivno posjekli stabla pa nije bilo straha da će im se vatra opasno približiti, kaže. “Najveći problem bio je dim. Oči su pekle, disanje je peklo, nije se moglo disati.” Pomagali su si aparatima za disanje i fiziološkom otopinom za ispiranje očiju. Posao je otežavala i vrlo visoka temperatura. “Pazili smo jedni na druge, da nikome ne pozlije.”

Kanader je, kako se vidi na snimci, donio veliko olakšanje u ovoj iznimno teškoj situaciji. U spremniku kanadera ima mjesta za nešto više od 6000 litara vode. Na društvenim mrežama neki su podijelili video uz napomenu da je to dokaz važnosti i učinkovitosti pomoći iz zraka u gašenju požara.

Kako je još rekao Gorup, požar na Krasu s kojim se vatrogasci bore više od tjedan dana vrlo je zahtjevan i zbog toga što se na ovom području nalazi dosta neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Prvog svjetskog rata. “Događalo se da meci počnu pucati na dva metra od nas, deset metara dalje eksplodira mina”, opisao je.

Dodatne probleme stvara vjetar zbog kojeg je požar nepredvidiv.

Sugovornik N1 Slovenija je prije nekog vremena sudjelovao u intervenciji u Makedoniji, gdje se četrnaest dana gasio velik i zahtjevan požar, no nakon prva četiri dana situacija se smirila. “Ovdje je još gore, ne vidi se kraj”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

 

Komentari

Vaš komentar