VIDEO Zvuči poznato? Što je govorio Milošević, a što danas govori Vučić

Regija 04. lip 202314:11 1 komentar
REUTERS/Marko Djurica

"I ne ruše neki izvana Srbiju zbog Vučića, već ruše nekog Vučića zbog Srbije", izjavio je u nedjelju predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju građanima nakon petog prosvjeda "Srbija protiv nasilja" u Beogradu.

A 23 godine ranije isto to govorio je i Slobodan Milošević, u listopadu 2000. godine, prije nego je izgubio vlast, objavio je na Twitteru predsjednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokracije Balša Božović.

“Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića, nego napadaju Miloševića zbog Srbije”, čuje se u Miloševićevom govoru.

Podsjetimo, u Beogradu je u subotu održan peti prosvjed “Srbija protiv nasilja”. Prosvjedi su potaknuti dvjema masovnim pucnjavama s početka svibnja, kada je ubijeno 18 mladih ljudi koje prosvjednici vide kao žrtve toleriranja nasilja u javnom prostoru i medijima pod kontrolom vlasti, a jučerašnji se održao točno mjesec dana nakon ubojstva u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Na prethodna četiri prosvjeda, održana na poziv proeuropske oporbe, deseci tisuća prosvjednika blokrali su središte grada, dvaput glavnu prometnicu na autocesti kroz prijestolnicu, a prošle subote u povorci je blokirana Radio-televizija Srbije, čije izvještavanje prosvjednici ne vide kao informiranje u javnom interesu, već kao nekritičku naklonost aktualnoj vlasti.

Prosvjednici vide ubijene i kao žrtve toleriranja nasilja i govora mržnje u javnom prostoru i medijima pod kontrolom vlasti.

Mnoštvo je demonstracije započelo u znak žalosti, pijeteta i protiv nasilja, ali se prosvjed pretvorio u masovan pokret i bunt nezadovoljstva protiv vlasti i predsjednika Aleksandra Vučića. Nizu ranijih zahtjeva prosvjednici su sinoć povicima i skandiranjem “Vučiću odlazi” sve glasnije zahtjevali njegovo povlačenje s dužnosti šefa države.

Provladini mediji i tabloidi večeras su prosvjede prvi put nazvali “prozapadnim”. Također, konstatirali su da je jedan registrirani incident, u kojem su pripadnici ultradesničarske skupine Narodne patrole napali stranog turista, psujući mu “majku američku”, “izazvali desničari”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.