Vučić na okupljaju najvećeg antiruskog saveza prišao Zelenskom i pružio mu ruku

Rat u Ukrajini 01. lip 202314:26 1 komentar
AFP, Ilustracija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je neformalni razgovor s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, neposredno nakon zajedničke fotografije sudionika, u okviru drugog summita Europske političke zajednice (EPZ) u Moldaviji.

Vučić je prišao Zelenskom koji je stajao s makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem i luksemburškim premijerom Xavierom Bethelom. Rukovali su se i razgovarali na povratku u Castel Mimi, gdje se održava summit čija je glavna tema sigurnost Europe u kontekstu ruske agresije.

Na otvaranju europski su čelnici poručili da je mnogo u pitanju kada se radi o Rusiji, navodeći da ona predstavlja prijetnju susjednim europskim državama, u prvom redu Moldaviji. Govornici su više puta naglašavali da Rusija ima teritorijalne pretenzije prema njoj.

U fokusu summita bio je predsjednik Ukrajine Zelenski, koji je stigao prvi i pozvao na jedinstvo Europe. Istaknuo je da svaka zemlja koja graniči s Rusijom mora biti dio NATO-a i Europske unije.

AFP

U izjavama novinarima prije početka summita tema su bile napetosti na sjeveru Kosova, a opća poruka bila je poziv objema stranama na smirivanje situacije.

Vučić je na tu temu razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i rekao da dijele istu predanost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti.

Na Instagramu je objavio fotografiju sa sastanka na marginama summita Europske političke zajednice s dužnosnikom EK, s predsjednikom Nizozemske Markom Rutteom i s premijerom Albanije Edijem Ramom, uz koju je napisao da zahvaljuje von der Leyen za sve što radi.

“Zahvalan sam predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen na svemu što čini na povezivanju zemalja regije, kao i na pridruživanju Zapadnog Balkana EU, ali i na činjenici da dijelimo istu predanost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti”, napisao je.

Vučić je ranije najavio da je u Moldaviji razgovarao s čelnicima Nizozemske, Luksemburga, Austrije, Albanije, Grčke, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i srpskim članom Predsjedništva BiH, najavivši susrete s francuskim i njemačkim dužnosnicima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.