Zanimljive činjenice o kraljici Elizabeti II. koje su manje poznate

Showbiz 16. ruj 202114:49 > 14:50
Izvor: Ben STANSALL / POOL / AFP, Ilustracija

Britanska kraljica Elizabeta II je najdugovječniji britanski monarh. Na prijestolju je od 1952. godine, a okrunjena je 1953. U braku s princom Phillipom bila je gotovo 74 godine, sve do njegove smrti 2021. godine. Njen život je pun zanimljivih detalja i na privatnom i na državničkom planu, pa i ne čudi što uživa veliko poštovanje svog naroda kao i cijelog svijeta i što je od omiljenijih monarha na svijetu.

Nadimak Lillibet

Kako kraljica Elizabeta II nije mogla izgovoriti svoje ime kad je bila mala, dobila je nadimak Lillibet. Tako su je oslovljavali i njen djed kralj George V. i otac kralj George VI., kao i njen suprug, pokojni princ Phillip.

Služila je u Drugom svjetskom ratu

Kraljica Elizabeta II. bila je sudionica u Drugom svjetskom ratu, pa je time postala prva žena u britanskoj kraljevskoj obitelji koja je bila dio vojske. Godine 1945. pridružila se vojsci Velike Britanije i obučena je za mehaničara.

Ljubav s princom Phillipom

Kraljica Elizabeta II. i njen suprug princ Phillip su daleki rođaci. Oboje potiču od britanske kraljice Viktorije, ona s očeve, a on s majčine strane. Prvi put su se vidjeli kada je ona imala osam godina, a potom su se službeno upoznali kada je imala 13 godina na vjenčanju princeze Marine i princa Georgea. Vjenčali su se 1947. godine. On se zbog nje odrekao svoje pravoslavne vjere, titula i pretenzija na prijestolje u inozemstvu, pa je postao britanski državljanin.

Pisma, pjenušac, zvuk gajdi, privatna pjesnikinja

Britanska kraljica primi do 300 pisama dnevno. Osoblje na njih odgovara, ali ona bira koje će pročitati.

Prema riječima njenih rođaka, kraljica Elizabeta II. voli popiti čašu džina prije ručka. Tijekom jela pije vino i martini, a navečer obavezno pjenušac.

Elizabeta II. se svako jutro budi uz zvuk gajdi. Glazbenik svira ispod njenog prozora svako jutro neposredno prije devet sati.

Kraljica ima svoju privatnu pjesnikinju Carol Ann Duffy. Carol je pisala pjesme za posebne događaje koji se tiču članova kraljevske obitelji.

Ima dva rođendana

Kraljica Elizabeta II. slavi dva rođendana – jedan u travnju, a drugi u lipnju. Prvi joj je pravi – kada je i rođena, a drugi je napravljen kako bi se ispoštovala tradicija koju je uveo njen predak, da monarh sa svojim podanicima proslavi rođendan tijekom ljeta kada je lijepo vrijeme uz vojnu paradu.

Vjenčanicu platila kuponima

Kraljica je imala svog osobnog „kućnog“ dizajnera koji joj je dizanirao haljine za važne događaje od kojih su najpoznatiji njeno vjenčanje i njenu krunidbu.

Vjenčanicu je platila kuponima iz državnih zaliha. Za izradu vjenčanice je bilo potrebno šest mjeseci, napravljena je od svile i bila je boje slonovače, a imala na sebi oko 10.000 bisera.

Ne treba joj putovnica za putovanje, kao ni vozačka dozvola

Ono što je posebno interesantno kod nje jest i to da i dalje vozi, iako je u poznim godinama. Isto tako se ponašao i njen suprug, pokojni princ Phillip. Njoj nije potrebna vozačka dozvola.

U Velikoj Britaniji se dozvole izdaju u kraljično ime pa se ne očekuje da kraljica svoju dozvolu pokaže ikada ikome. Jednom prilikom je u svom automobilu provozala tadašnjeg saudijskog princa Abdullaha. On je bio prilično iznenađen.

Također, kraljica je obišla najviše država od svih svjetskih lidera, ali ne posjeduje putovnicu. Pošto se sve putovnice u Velikoj Britaniji izdaju u njeno ime, ona je jedina osoba u toj zemlji kojoj putovnica nije potrebna da bi putovala.

Ne mora plaćati porez, preživjela je atentat

Britanska kraljica Elizabeta II. nije obavezna plaćati porez, ali to čini od 1992. godine.

Također, preživjela je pokušaj atentata 1981. godine. Mladić Marcus Sargent bio je opsjednut ubojstvima slavnih i poznatih, pa je na kraljicu tijekom vojne parade ispalio seriju metaka. Svi su bili ćorci, a mladić je osuđen na pet godina zatvora.

Ima svoju pasminu pasa, a posjeduje sve dupine u zemlji

Poznato je da kraljica Elizabeta ima corgije i da je ove pse imala tijekom čitave svoje vladavine. Međutim, pored corgija posjeduje i dva dorgija – to je pasmina pasa koja se dobiva križanjem corgija i jazavičara. Ova pasmina pasa je dobivena kada su se parili jazavičar princeze Margaret i corgi kraljice Elizabete II. Svog prvog corgija je dobila 1944. godine, pa već 30 godina posjeduje pse ove rase.

U Britaniji su poznate i utrke golubova, a poznato je da Elizabeta II. ima oko 200 ovakvih ptica, piše Nova.rs.

Sva morska stvorenja u engleskim vodama se smatraju „kraljevskim ribama“ i u vlasništvu su kraljice Elizabete II. Tu spadaju dupini, jesetre i kitovi.

Prvu elektroničku poruku je poslala 1976. godine iz vojne baze. Prvi je monarh koji je tako nešto napravio.

Kraljicu ništa više ne može izbaciti iz takta kao kada netko kasni. Ljudi koji ne žele iznervirati kraljicu, trebali bi pripaziti na vrijeme.

Ako ne želi objaviti neku informaciju to ne mora napraviti, a njena moć je toliko velika da može započeti i rat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar