Infantino želi videosnimke kao pomoć sucima na SP 2018.

Nogomet 23. stu 201621:08 > 21:10
Izvor: Pixabay

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino se nada da će se na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. u Rusiji koristiti videosnimke za pomoć sucima da izbjegnu teže pogreške prilikom suđenja.

Razgovarajući s novinarima nakon prvog izvršnog sastanka na vrhu FIFA-e koje se održava u Roissyju u Francuskoj Infantino je kazao kako videosnimke mogu pomoći sucima kod donošenja odluka vezanih za kaznene udarce, golove ili crvene kartone.

“To neće dati odgovor na sva pitanja koje sudac može imati, ali im može pomoći da ne naprave ozbiljniju pogrešku”, dodao je.

“Sudac koji sjedi ispred ekrana i gleda snimku u razmacima od dvije, tri ili četiri sekunde može savjetovati suca na terenu, ako ga on traži i tako izbjeći ozbiljniju pogrešku”, pojasnio je predsjednik FIFA-e.

“Još jednom naglašavam, to će se odnositi na odluke koje mogu promijeniti ishod utakmice – golove, kaznene udarce, i crvene kartone i to su slučajevi u kojima se može koristiti videosnimka.”

“Razgovaramo o tome 50 godina i sada ćemo to testirati”, napomenuo je, kazavši kako testiranje može biti provedeno već idući mjesec na klupskom prvenstvu u Japanu ili 2017. godine na Konfederacijskom kupu u Rusiji.

“Sve ćemo testirati, eksperimentirat ćemo i raditi pogreške, ali prvi su rezultati pozitivni i nadam se da ćemo 2018. biti u stanju pomoći sucima na svjetskom prvenstvu”, istaknuo je Infantino.

“Paradoksalno je da je jedini koji ne vidi ozbiljnu grešku sudac na terenu dok svi gledatelji na stadionu sa svojim mobitelima ili oni ispred televizora grešku vide odmah, a sudac je ne može vidjeti ne zato jer ne želi nego zato što nije u stanju”, dodao je predsjednik FIFA-e.

U ožujku je IFAB odobrio dvogodišnju probu susatava u kojem Video Assistant Referee (VAR-pomoćni video sudac), s pristupom videosnimkama, pomaže sucima na terenu u preispitivanju ključnih odluka.

Australija, Brazil, Njemačka, Italija, Nizozemska, Portugal i SAD već provode testiranja s videosnimkama.