Ne ponovilo se: Tri desetljeća od tragedije na Heyselu

Nogomet 29. svi 201510:28 > 10:30
Izvor: YouTube

Na današnji dan prije 30 godina, pred finalnu utakmicu Kupa europskih prvaka u nogometu između Juventusa i Liverpoola u Brusselsu, dogodila se jedna od najvećih tragedija u povijesti sporta u kojoj je poginulo 39 navijača torinskog tima a više od 600 ih je ozlijeđeno.

Pred sam početak utakmice na stadionu Heysel došlo je do nereda. Engleski huligani su prvo flašama i raketama gađali protivničke navijače, a onda je veća grupa njih probila zaštitnu ogradu i krenula u fizički obračun.

Pristalice Juventusa su u panici počele bježati prema kraju tribine koja se pod njihovom težinom urušila i veliki broj ljudi ostao je zatrpan. Kako ispod zida, tako i ispod navijača koji su padali jedni preko drugih.

Početak utakmice kasnio je sat vremena,  poslije kojeg je počelo prebrojavanje mrtvih i ozlijeđenih.

https://youtube.com/watch?v=22SRWULgP9s

U analizi tragedije konstatirano je, između ostalog, da je stadion Heysel bio u jako lošem stanju, da policija i redarske službe nisu obavile svoj posao valjano, da je prodano više karata nego što je kapacitet stadiona, ali da najveću odgovornost za tragediju ipak snose huligani zbog kojih je Europska nogometna unija (UEFA) engleske klubove izbacila iz svih europskih natjecanja u naredne tri godine, a Liverpool pet!

još vijesti

Kako su divljanja huligana nastavljena i u Engleskoj UEFA je kaznu produžila pa su se engleski klubovi na međunarodnu scenu vratili tek u sezoni 1990/91.

Usprkos tragediji koja se dogodila finalna utakmica Kupa europskih prvaka je odigrana, a Juventus je pobjedio sa 1:0 golom Michela Platinija iz jedanaesterca.

Stadion Heysel je deset godina poslije tragedije obnovljen i ponovo otvoren i sada nosi ime belgijskog kralja Buduena.