Olimpijske igre u Tokiju najskuplje su ljetne OI

Nogomet 04. ruj 202013:46 > 13:48
Podijeli:
Izvor: ANADOLIJA

Olimpijske igre u Tokiju, koje su organizatori odgodili za 2021. zbog pandemije koronavirusa, postale su najskuplje ljetne olimpijske igre u povijesti, rezultati su studije koji su proveli istraživači s britanskog sveučilišta Oxford.

Za sada trošak OI iznosi oko 16 milijardi dolara i već je premašio troškove Igara u Londonu 2012. godine koje su koštale 15 milijardi dolara i bile najskuplje do sada.

Prema autoru oxfordske studije Bentu Flyvbjergu, trošak Tokija već iznosi 16 milijardi, a taj će se broj povećati za nekoliko milijardi tijekom samog natjecanja.

Organizatori OI procijenili su trošak na 12.6 milijardi dolara. Zanimljivo, prva procjena troškova kada je Tokio 2013. pobijedio u glasovanju bila je 7,3 milijarde.

Studija – treća u nizu nakon izdanja 2012. i 2016. – bavi se olimpijskim troškovima od 1960. godine i utvrđuje da se oni povećavaju unatoč tvrdnjama Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se troškovi smanjuju.

Flyvbjerg navodi mnoge razloge za porast i prekoračenje troškova te nudi rješenja za MOO. Ogromnu većinu troškova podmiruju vlade, a MOO doprinosi samo malom dijelu.

“Olimpijske igre nude najveći stupanj rizika koji grad može preuzeti”, rekao je Flyvbjerg za AP.

“Trend se ne može nastaviti. Niti jedan grad to neće htjeti učiniti jer je to jednostavno preskupo,” dodao je.

U svom radu Flyvbjerg citira gradonačelnika Los Angelesa Erica Garcettija, čiji će grad održati Olimpijske igre 2028. nakon Pariza 2024. godine.

“Većina gradova, ako nemate vladu koja je spremna zadužiti se ili platiti subvenciju koliko to košta, više nikada neće reći” da “Olimpijskim igrama ako ne nađu pravi model”, citira Garcettija.

Praćenje olimpijskih troškova teško je, a političari i organizatori uvijek se prepiru oko toga što jesu – a što nisu – olimpijski troškovi.

Flyvbjerg piše: “Nažalost, olimpijski dužnosnici i domaćini često pogrešno informiraju o troškovima i prekoračenju troškova Igara. Stoga ne možemo računati na to da će nam organizatori, MOO i vlade pružiti pouzdane informacije o stvarnim troškovima, prekoračenju troškova i troškovnim rizicima Olimpijskih igara. “

U e-poruci Associated Pressu, MOO je rekao da nije vidio najnovije istraživanje iz Oxforda i odbio je komentirati. Poziva se na još jedno istraživanje sveučilišta Mainz i Sorbonne.

Ova studija također je utvrdila prekoračenje olimpijskih troškova, ali je rekla da su u skladu s drugim velikim projektima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.