Ademiju prijete četiri, a ne dvije godine suspenzije

Nogomet 09. lis 201516:44 > 16:45
Marko Lukunic/PIXSELL

Ponukan napisima o dopinškom prekršaju Dinamova igrača Arijana Ademija Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) priopćio je u petak da se od 1. siječnja ove godine primjenjuje novi Svjetski antidopinški kodeks koji za prvi dopinški prekršaj propisuje sankciju od četiri godine, a ne, kako je to objavljeno u većini medija, dvije godine.

“Iz objavljenih tekstova vidljivo je da nogometašu Ademiju, ukoliko i B uzorak pokaže prisustvo zabranjene tvari kao i analiza uzorka A, prijeti dvogodišnja suspenzija. To nije točno. Od 1. siječnja 2015. godine na snazi je novi Svjetski antidopinški kodeks (Kodeks) u kojemu je jasno navedeno da je za prvi dopinški prekršaj propisana sankcija u trajanju od četiri godine.

Time ne poručujemo kako će Ademiju biti izrečena četverogodišnja suspenzija već samo ukazujemo na to da su određena antidopinška pravila promijenjena. Postojanjem olakotnih okolnosti i mogućnošću dokazivanja istih, sankcija može biti manja”, stoji u priopćenju HZTA.

Iz služba za antidoping HZTA također upozoravaju da u Republici Hrvatskoj od 2011. ne postoji antidopinška agencija koja se često navodi u medijima.

“U RH ne postoji antidopinška agencija već nacionalna organizacija za borbu protiv dopinga u sportu čiji je naziv Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA). Od 2007. do 2011. godine postojala je Hrvatska agencija za borbu protiv dopinga u športu (HADA) koja je 2011. pripojena Hrvatskom zavodu za toksikologiju. Osobe koje imaju kompetencije da govore i analiziraju ‘dopinške slučajeve’ rade upravo u HZTA-u”, stoji između ostalog u podužem obrazloženju službe za antidoping HZTA u kojem navode sve relevantne odredbe Kodeksa koje se primjenjuju u “slučaju Ademi”.