OI Rio: Ruskinja Klišina smije nastupati na Igrama

Ostali sportovi 15. kol 201609:25 > 09:28
Izvor: Getty Images

Sportski arbuitražni sud (CAS) je u ponedjeljak donio odluku da ruska atletičarka Darija Klišina smije nastupiti na Olimpijskim igrama u Rio de Janieru poništivši tako odluku Međunarodne atletske federacije (IAAF).

“Njena žalba je prihvaćena”, priopćio je CAS. Klišina, koja se od utorka smije natjecati u skoku u dalj, bit će tako jedina Ruskinja kojoj je dopušteno natjecanje u atletici na ovim Olimpijskim igrama.

Klišina je 1. srpnja bila jedina ruska aletičarka kojoj IAAF dopsutio nastup na Igrama u Riju nakon što je isključio 67 drugih ruskih atletičara nakon izvješća Svjetske antidopinške agencije (WADA) od 25.studenog prošle godine o sustavnom dopingu u Rusiji. IAAF je tada svoju odluku objasnio činjenicom da Klišina trenira i živi na Floridi i poštivala je antidopinške kontrole. Međutim, u subotu je IAAF suspendirao Klišinu zbog “novih informacija” iz izvješća WADA-e nazvanog McLarenovo izvješće.

CAS nije dao objašnjenje o ponovnom uključenju ruske atletičarke, nego je samo naveo da se “ona smije natjecati na Igrama”.

U nedjelju je njemačka televizijska postaja ARD, koja je i otkrila skandal s dopingom u Rusiji, objavila da su dvije epruvete s uzorcima Klšine, između ostalih koje su bile namijenjene za antidoping kontrolu, zamijenjene. A jedna od tih epruveta je sadržavala tragove DNA dvije osobe, tvrdi novinr Hajo Seppelt pozivajući se na izvore bliske istrazi.

CAS, koji inače zasjeda u Lausannei u Švicarskoj, za trajanja Igara je premješten u Rio de Janiero.