Međunarodno natjecanje grobara: Tko najbrže kopa jamu

Svijet 05. lip 201612:33 > 12:38
Izvor: REUTERS (Ilustracija)

Na mađarskome groblju svečanu kontemplaciju u petak je zamijenilo natjecateljsko ozračje jer su se deseci grobara okupili da odmjere snage u brzini i vještini posla.

Grobari su zauzeli svoja mjesta na parcelama koje su im dodijeljene izvlačenjem imena iz tvrdog šešira pa je 18 timova od po dva člana čekalo povik Start! prije nego što su, najbrže što mogu, počeli kopati prema točno određenim dimenzijama.

“Ne, ne mislim da je to morbidno”, rekao je potpredsjednik mađarskoga saveza grobara Zoltan Juracsik na državnom natjecanju kopanja grobova na drvenom groblju u Debrecinu, poslije Budimpešte najvećem mađarskome gradu.

“To je zanimanje, i kolege koji sudjeluju na natjecanju ponosni su i zaslužuju naše poštovanje”.

U manje od pola sata, mjesni je tim, možda i s prednošću na domaćem terenu, prvi završio. Drugim je natjecateljima trebalo gotovo sat vremena.

Žiri je odlučivao o urednosti i dimenzijama iskopanog groba: dužina 200 cm, dubina 160 cm i širina 80 cm.

Pobjednički je tim osvojio prvo mjesto na međunarodnom turniru, u kojem su sudjelovale Poljska, Slovačka i Češka.

Natjecanjem se želi privući mlade ljude poslu koji se još uvijek mora obavljati ručno u krcatim grobljima gdje ne stane mehanizacija.

Jedan od natjecatelja, Csaba Halasz (21), počeo je raditi kao grobar uzevši ljetni honorarni posao nakon srednje škole. Premda je kasnije stekao diplomu profesora tjelesnog odgoja, ostao je u poslu.

“Ovaj je posao izabrao mene”, rekao je. “Teško je, ali vrijedi. Rođaci dolaze i svaki put mi zahvaljuju. Ova profesija jednostavno me osvojila”, rekao je zadovoljno mladi grobar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.