Petraeus: Trump bi mogao posvetiti više pažnje gospodarstvu

Svijet 10. ožu 201711:04 > 11:10
Izvor: REUTERS

Bivši ravnatelj američke Središnje obavještajne agencije (CIA) David Petraeus ocijenio je kako je administracija Donalda Trumpa još uvijek pred izazovom pretvaranja svojih predizbornih slogana u stvarnu politiku, no drži kako bi novi američki predsjednik zapravo mogao više pozornosti posvetiti gospodarskim pitanjima.

“Svaki novi predsjednik suočen je s izazovnom zadaćom pretvaranja predizbornih slogana u konkretne politike”, kazao je Petraeus u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

Taj umirovljeni general s četiri zvjezdice, koji dobro poznaje Balkan jer je tri godine proveo kao časnik u sastavu Stabilizacijskih snaga NATO-a u BiH (SFOR), drži kako je još rano za procjenu što će sadašnja administracija u Bijeloj kući definirati kao svoju politiku prema tom dijelu Europe.

“Moje je mišljenje da stavljanje interesa Amerike na prvo mjesto, ne znači stavljanje interesa drugih država na posljednje. Zapravo, međunarodni odnosi vrlo često omogućavaju ostvarivanje obostrano korisnih interesa”, kazao je Petraeus.

On ocjenjuje kako je zanimljiva kombinacija to što je predsjednik SAD postala osoba koja je ranije bila mogul nekretnina, dok je državni tajnik Rex Tillerson također osoba poznata prije svega kao poduzetnik pa je to razlog da se povjeruje kako će gospodarska pitanja imati značajniju ulogu u definiranju buduće američke vanjske politike.

Petraeus je od umirovljenja u CIA-i svoj angažman nastavio kao jedan od čelnika američke investicijske tvrtke “Kohlberg, Kravis, Roberts & Co.” (KKR) i trenutačno vodi njezin Globalni institut.

KKR je u BiH investirala u tvrtku Telemach, koja pruža internetske i usluge kabelske televizije, uloživši u to do sada oko 200 milijuna dolara.

Petraeus je najavio nove investicije te je izrazio nadu kako će buduća vanjska politika SAD tome pomoći.

Kazao je kako je sada u planu povećanje ove investicije za 65 milijuna dolara, no taj iznos može biti i veći i manji, što će ovisiti o investicijskoj klimi za koju su odgovorne vlasti u BiH.

“Mišljenja u vezi s tim su podijeljena i moram reći da sam zabrinut”, kazao je Petraeus dodajući kako investitori pozorno motre stanje u BiH, a posebice to hoće li biti napretka te zemlje u približavanju članstvu u Europskoj uniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.