Hadžiću odbijen zahtjev za puštanjem na privremenu slobodu

Svijet 16. ožu 201512:51
Izvor: ICTY

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbio je zahtjev bivšeg vođe hrvatskih Srba Gorana Hadžića za privremenim puštanjem na slobodu zbog liječenja tumora mozga, objavio je u poneđeljak Haški sud.

Hadžić je kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem optužen za ratne zločine nad hrvatskim stanovništvom od 1991. do 1993. na okupiranim područjima Hrvatske.

Prema odluci donesenoj u petak raspravno je vijeće zaključilo da Hadžić, kojemu je postavljena dijagnoza glioblastoma, u pritvoru u Scheveningenu ima visoko kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Njega liječi nizozemski onkolog koji je sudjelovao u kreiranju novog protokola liječenja te vrste tumora na mozgu i čak je i obrana priznala da ne bi mijenjala plan njegova liječenja na privremenoj slobodi.

“Raspravno će vijeće nastaviti pratiti zdravstveno stanje Hadžića, no u ovom trenutku zaključuje da je njegov boravak u pritvoru UN-a, u kojem može biti pomno praćen i prima zadovoljavajuću zdravstvenu zaštitu dok prolazi drugu fazu liječenja, u skladu s njegovim zdravstvenim potrebama. Raspravno vijeće zaključuje da obrana nije pružila dostatne humanitarne razloge koji bi opravdali njegovo puštanje na privremenu slobodu”.

Odbačene tvrdnje obrane da je zatvorska prehrana za njega neprikladna

U odluci se objašnjava da se, prema medicinskim stručnjacima, u ovoj fazi liječenja još ne mogu donijeti nikakvi zaključci ni o očekivanom trajanju njegova života ni o uspjehu liječenja te će vijeće to pitanje nastaviti razmatrati kako bude primalo nove informacije o tijeku liječenja.

Hadžić se liječi zračenjem i kemoterapijom.

Tvrdnje obrane da je zatvorska prehrana za njega neprikladna vijeće je odbacilo kao i navode da zbog boravka u pritvoru ima nesanicu i pati zbog buke.

Suđenje Hadžiću, koje je započelo 2012. nakon što je uhićen nakon sedmogodišnjeg skrivanja, prekinuto je u listopadu prošle godine.