U Kongu otkriven prvi slučaj ebole

Svijet 15. srp 201907:03 > 07:04
(ilustracija)

Prvi slučaj ebole otkriven je u nedjelju u Gomi, istočnom gradu Demokratske Republike Kongo, objavili su zdravstveni službenici, upozoravajući da bi se virus mogao širiti brže u tom gusto naseljenom području u blizini granice s Ruandom.

Goma, milijunski grad na obali jezera Kivu, udaljen je više od 350 kilometara južno od mjesta na kojem je prije godinu dana izbila druga najveća epidemija ebole. Virus se širio prema jugu, prenoseći zarazu na gotovo 2500 ljudi od kojih je njih više od 1600 umrlo.

Pacijent kod kojeg je otkrivena ebola je svećenik koji se zarazio tijekom posjete gradu Butembo, 200 kilometara sjeverno od Gome, gdje je bio u kontaktu s oboljelima.

Kod svećenika su se razvili simptomi prošlog tjedna prije nego se u petak autobusom vratio u Gomu, gdje je u nedjelju na klinici testiranjem utvrđeno da je pozitivan na ebolu.

Zahvaljujući brzom identificiranju i izoliranju pacijenta, te identifikaciji svih ostalih putnika iz autobusa, rizik od širenja bolesti na ostatak grada ostaje malen, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Gradske vlasti godinu dana se pripremaju za dolazak ebole, a kao jedna od mjera postavljene su stanice za pranje ruku dok taksisti na motociklima ne smiju koristiti zajedničke kacige.

No, u ruralnim područjima virus je teže držati pod nadzorom zbog nepovjerenja prema zdravstvenim službenicima.

Epidemija je od 2013. do 2016. u Zapadnoj Africi odnijela više od 11.300 života.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.