Iran predlaže Pompeu intervju s iranskom novinarkom uhićenom u SAD-u

Svijet 28. srp 201914:22 > 14:28
Izvor: ATTA KENARE / AFP

Iran je u nedjelju predložio američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu da ga intervjuira novinarka iranske državne televizije koja je siječnju bila zadržana desetak dana u Sjedinjenim Državama, pošto je čelnik američke diplomacije rekao da bi se volio obratiti iranskom narodu.

Novinarka Marzieh Hashemi uhićena je 13. siječnja u Missouriju na temelju američkog zakona po kojemu je moguće uhititi osobe koje se smatraju mogućim važnim svjedocima u kaznenom postupku.

Pravim imenom Melanie Franklin, Hashemi je rođena u SAD-u a otkad se prije 25 godina udala za Iranca i prešla na islam, živi u Iranu, gdje je među najpoznatijim licima mreže Press TV na engleskom jeziku.

U veljači, po povratku u Iran optužila je SAD za diskriminaciju prema muslimanima i crncima, ne otkrivajući potankosti o slučaju zbog kojega je bila uhićena.

“Naša novinarka Marzieh Hachemi može ga (Pompea) intervjuirati, pa može reći sve što želi”, rekao je glasnogovornik vlade Ali Rabiei, a prenijela je službena novinska agencija IRNA.

Odgovarajući u četvrtak na pitanje Bloomberg TV-a o mogućnosti da jednog dana posjeti Teheran, Mike Pompeo je rekao da je spreman poći onamo ukaže li se prigoda i da je voljan pojaviti se na iranskoj televiziji kako bi “imao priliku” obratiti se iranskom narodu.

Istaknuo je da njegov iranski kolega Mohammad Javad Zarif “dolazi ovamo, u New York (…), razgovara s medijima i s američkom javnosti (…)”.

Rabiei je kazao da je Pompeo “morao” reći da bi se htio pojaviti na iranskoj televiziji nakon nedavnih Zarifovih razgovora s američkim medijima.

“Ne bojimo se čuti što ljudi žele reći, premda je njihovo postupanje s našim novinarima uvreda za medije”, dodao je.

Predsjednik Donald Trump optužuje Iran da želi destabilizirati Bliski istok. Washington je 2015. jednostrano istupio iz međunarodnog ugovora koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program i uveo je sankcije Iranu kako bi umanjio prihode toj naftom bogatoj zemlji.

Washington optužuje Iran za sabotažu i za napade kojemu je od svibnja na meti bilo više brodova u Perzijskom zaljevu, što Teheran niječe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.