Šef Pentagona u Afganistanu pokušat će obnoviti pregovore s talibanima

Svijet 20. lis 201915:20 > 15:21
Ilustracija

Američki ministar obrane Mark Esper u nedjelju je doputovao u Afganistan gdje će pokušati obnoviti pregovore s talibanima pošto ih je predsjednik Donald Trump prošli mjesec iznenada prekinuo.

Svrha pregovora je okončati najdulji rat koji su ikada vodile Sjedinjene Države.

Esperov posjet Kabulu uslijedio je usred nedoumica o obvezama Sjedinjenih Država prema saveznicima, a nakon iznenadnog povlačenja američkih trupa sa sjeveroistoka Sirije i Trumpove dugogodišnje želje da se Amerika povuče iz “beskonačnih ratova”.

“Cilj nam je da u jednom trenutku ipak postignemo mirovni sporazum, politički sporazum. To je najbolji put da se krene naprijed”, rekao je Esper novinarima koji putuju s njim u Afganistan.

On bi se ondje trebao sastati s Ashrafom Ghanijem i američkih vojnicima koji se nalaze u Afganistanu.

“Nadam se da možemo krenuti naprijed i postići politički sporazum koji će ispuniti naše ciljeve”, rekao je Esper novinarima, dodavši da bi Sjedinjene Države broj vojnika mogle smanjiti na oko 8600 s aktualnih 14.000, a da taj potez ne utječe na protuterorističke operacije.

Trump je prekinuo pregovore s talibanima, čiji je cilj postići dogovor o tomu da se američki i ostali strani vojnici povuku iz Afganistana u zamjenu za sigurnosna jamstva talibana, nakon što su prošli mjesec u Kabulu izveli bombaški napad u kojemu je ubijeno 12 osoba, među njima i američki vojnik.

Sjedinjene Države kažu da su pojačale tempo operacija protiv militanata u Afganistanu otkako je Trump prekinuo pregovore s talibanima.

“Američka politika u Afganistanu trenutačno je jako zbunjujuća. Naime, s jedne strane čujemo poruke Washingtona, osobito Trumpa o beskonačnim američkim ratovima, pa mislim da bi konačno moglo doći vrijeme za odlazak”, rekao je Michael Kugelman, viši suradnik za Južnu Aziju istraživačkog centra Wilson. “Istodobno američke vojne snage pojačavaju pritisak na talibane intenzivnije nego ikada prije”, kazao je.

Talibansko izaslanstvo je ovaj mjesec više od sat vremena u Pakistanu razgovaralo s posebnim američkim predstavnikom za Afganistan Zalmayem Khalilzadom, premda su dužnosnici kazali da nije riječ o nastavku službenih pregovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.