Stoltenberg odbacuje Macronove kritike NATO-a, traži njihovo pojašnjenje

Svijet 19. stu 201914:29 > 14:33
Ilustracija

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je u utorak da će drugi tjedan posjetiti Pariz te u razgovoru s predsjednikom Emmanuelom Macronom pokušati "bolje razumijeti" njegove kritike NATO-a za koji je kazao da je u stanju "moždane smrti".

“Sljedeći tjedan putujem u Pariz kako bih razgovarao s predsjednikom Macronom te bolje razumio njegovu poruku i razloge koji stoje iza nje”, rekao je na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

“Kada imamo razlike, najbolje je o njima razgovarati”, naglasio je.

Macron je nedavno ocijenio da je NATO u stanju “moždane smrti”, osudivši nedostatak koordinacije između SAD-a i saveznika, te odluku Turske da pokrene jednostranu operaciju na sjeveroistoku Sirije gdje su se nalazili francuski vojnici koji su bili angažirani u borbi protiv Islamske države.

VEZANE VIJESTI

Jens Stoltenberg je odbacio kritike za nedostatak političkih konzultacija o strateškim pitanjima.

“NATO čitavo vrijeme razgovara o pitanjima od strateške važnosti. To radimo na svakom sastanku”, kazao je. “Ali mi smo savez 29 država i ponekad imamo nesuglasice oko pristupa koji treba zauzeti”.

O Macronovim primjedbama razgovarat će u srijedu ministri vanjskih poslova NATO-a na pripremnom sastanku za samit u Londonu 3. i 4. prosinca.

“Trebamo ojačati savez, ne slabiti ga”, istaknuo je Stoltenberg.

“Europska unija ne može zamijeniti NATO. Sigurnost Europe ovisi o transatlantskim vezama. Ako udaljimo SAD od NATO-a, dijelimo EU i slabimo je”, upozorio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.