Pada podrška njemačkim socijaldemokratima nakon izbora novih ljevičarskih vođa

Svijet 07. pro 201915:30 > 15:31
John MACDOUGALL / AFP

Podrška njemačkim socijaldemokratima (SPD) opala je, pokazale su ankete objavljene u subotu, nakon što su članovi stranke prošloga tjedna izabrali za predsjednike predstavnike lijevog krila SPD-a koji su nagovijestili da bi mogli napustiti koalicijsku vladu s CDU-om Angele Merkel.

Na stranačkom kongresu u petak SPD je svojim novim čelnicima Saskiji Esken i Norbertu Walteru-Borjansu dao mandat za razgovore s Konzervativcima Angele Merkel o nastavku koalicijske vlade i postavio neke relativno umjerene zahtjeve.

Stranka se pokušava oporaviti od slabih rezultata na regionalnim izborima te na izborima za Europski parlament.

Mnogi članovi stranke zahtijevaju napuštanje koalicije s demokršćanima, što bi moglo uzrokovati prijevremen izbore ili bi ostala na vlasti manjinska vlada.

Prema anketi Forse Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) može računati na podršku 11 posto birača, što je tri postotna boda manje od rejtinga u prošlotjednoj anketi, te najslabija podrška od lipnja, kada je prethodna čelnica Andrea Nahles podnijela ostavku nakon najgorih rezultata na izborima za Europski parlament u povijesti stranke.

Prema istraživanju javnoga mišljenja vladajući CDU/CSU podržava 28 posto birača, što je jedan postotni bod više u usporedbi s prošlom anketom, dok desno-populističku Alternativu za Njemaaku (Afd) podržava 14 posto birača, također jedan postotni bod više nego u prijašnjoj anketi.

“Biračima je dosta SPD-ove opsesije nad samim sobom, žele od njih da vladaju”, rekao je šef Forsae Manfred Guellner za Reuters.

Novi vođe SPD-a zahtijevaju od Angele Merkel jačanje investicija u infrastrukturu, više mjera za zaštitu okoliša i povećanje minimalne satnice, kako bi ostali u koaliciji.

CDU je rekao da neće revidirati koalicijski sporazum iz 2018., ali su kazali da su otvoreni za neke nove ideje.

Guellner je kazao kako SPD-ov pristup nije bio dovoljan kako bi pridobili glasače, koji prelaze Zelenima koji su na 22 posto prema Forsi, dok su dobili 8,9 posto na saveznim parlamentarnim izborima 2017.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.