Japan produljuje izvanredno stanje do 31. svibnja

Svijet 04. svi 202012:47 > 12:49
Izvor: TORU YAMANAKA / AFP

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je u ponedjeljak da je odlučio produljiti izvanredno stanje u zemlji do 31. svibnja.

Abe će razmotriti ukidanje izvanrednog stanja prije tog datuma ako njegovi stručni savjetnici odluče da je to moguće na temelju detaljnih analiza regionalnih trendova zaraze, rekao je na sastanku vladina stožera za borbu protiv koronavirusa.

VEZANE VIJESTI

Kazao je kako su njegovi savjetnici rekli da Japan nije imao eksplozivni porast infekcija poput nekih zemalja u inozemstvu, ali broj novozaraženih nije dovoljno pao i u nekim je područjima zdravstveni sustav bio opterećen.

“Na temelju tog stajališta produljit ću izvanredno stanje, prvotno najavljeno do 7. travnja, do 31. svibnja”, rekao je Abe i dodao da će to ostati u cijeloj državi.

Za 13 prefektura, uključujući Tokio i Osaku koji su najteže pogođeni, cilj smanjenja kontakata između osoba i za 80% ostat će na snazi, rekao je Abe.

Japan će postupno prijeći na strategiju koja će kombinirati sprečavanje širenja zaraze s održavanjem društvenih i ekonomskih aktivnosti, dodao je.

Iako Japan nije doživio ogromnu epidemiju u usporedbi s nekim globalnim žarištima, koronavirusom je zaraženo 15.913 ljudi i umrlo 542 u zemlji, prema javnom televizijskom priopćenju NHK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.