Ne budemo li se pridržavali mjera, možemo očekivati povećanje broja inficiranih

Vijesti 04. svi 202008:04 > 08:07
N1

Zlatko Trobonjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci, bio je gost današnjeg Novog dana gdje je s našom Mašenkom Vukadinović razgovarao o epidemiji koronavirusa i do čega bi mogla dovesti druga faza popuštanja mjera.

Ovaj ponedjeljak započela je druga faza popuštanja mjera, otvaraju se brojni obrti poput frizerskih salona. Hoće li to dovesti do povećanja broja inficiranih?

“S obzirom na ublažavanje mjera i na to da nismo iskorijenili virus u populaciji možemo očekivati broj novoinficiranih”, kazao je Trobonjača.

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je i kako mi možemo iskorijeniti infekciju, ali nam blizina žarišta u drugim državama može opet donijeti virus u populaciju. Istaknuo je i primjer Singapura i Japana, država koje su bile jako uspješne u borbi protiv Covida-19, ali se epidemija kod njih opet rasplamsala.

“Kod nas je jako dobra situacija, recimo u Istri, Primorsko-goranskoj županiji već neko vrijeme nemamo nove slučajeve, ali zbog blizine Italije i otvaranja granica zbog turizma, možemo očekivati pogoršanje epidemiološke situacije”, istaknuo je.

Kazao je i kako je jako bitno pridržavanje epidemioloških mjera i pridržavanje uputa HZJZ-a.

“Ako se ne budemo pridržavali mjera i uputa HZJZ-a, onda u perspektivi zaista možemo očekivati povećanje broja inficiranih”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.