Italija spremna na "žrtve" kako bi osigurala početak školske godine

Svijet 17. kol 202020:08 > 20:15
Izvor: EMMANUEL DUNAND / AFP

Italija će u pokušaju sprečavanja porasta broja oboljelih od koronavirusa podnijet potrebne žrtve kako bi osigurala početak školske godine sredinom rujna, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza zabrinut zbog povećanog broja mladih među oboljelima.

“Za manje od mjesec dana moramo otvoriti škole i fakultete. To ovisi o savjesnom ponašanju svih nas, počevši od mladih”, izjavio je Speranza u razgovoru objavljenom u ponedjeljak u dnevnom listu La Repubblica.

U uredbi potpisanoj u nedjelju navečer ministar je naredio zatvaranje svih diskoteka i mjesta noćnog provoda i naredio nošenje maski u javnosti između 18,00 sati i 6,00 ujutro na mjestima gdje dolazi do grupiranja ljudi.

VEZANA VIJEST

U ponedjeljak navečer u Rimu, na Španjolskom trgu, policajci su preko zvučnika upozoravali turiste da stave zaštitne maske.

Ministar je rekao da je to neizbježno ako žele osigurati početak školske godine. “Moramo uzeti u obzir činjenicu da je posljednjih tjedana drastično pala prosječna dob zaraženih”.

Speranza je istaknuo da ne želi optuživati mlade, već naprotiv da od njih traži pomoć u zadržavanju zaraze pod kontrolom.

Dok u nekoliko europskih zemlja prijeti širenje epidemije, Italija, relativno pošteđena, pokušava spriječiti ljetni proboj krajem Ferragosta.

#related-news_0

Italija je prva europska zemlja koju je zahvatila epidemija i do sada je zabilježila 254.000 oboljelih od covida-19 i više od 35.000 umrlih. Nakon strogih mjera ograničenja kretanja u ožujku i travnju i zatim polaganog ublažavanja mjera u toj zemlji škole nisu ponovo otvorene.

“Stanje u Italiji je bitno bolje nego u većini europskih zemlja, danas imamo manje od 500 slučajeva dnevno prema 3000 u Francuskoj i u Španjolskoj. Ali trend porasta broja zaraza nas obvezuje na povišeni oprez”, rekao je Speranza.

“U vezi škole ne smijemo zakazati, i svrha svake mjere, svake žrtve je otvaranje škola koje će obilježiti pravi završetak karantene”, dodao je.

#related-news_0

Ali predsjednik talijanskog Nacionalnog vijeća za zdravstvo Franco Locatelli je istaknuo da je “broj slučajeva u porastu do te mjere da su u tjedana dana prešli s između 200 i 300 oboljelih na više od 600 sredinom kolovoza”, prenosi dnevni list Il Corriere Della Sera.

“Izašli smo iz najkritičnije faze, ali ne i iz žive faze epidemije”, istaknuo je potaknut većim brojem mladih među oboljelima.

“U usporedbi s tragičnim ožujkom i travnjem kada je epidemija bila koncentrirana na sjeveru zemlje, sada se proširila cijelom Italijom uz stotine žarišta. Rekao je da se to može djelomično objasniti ljetovanjima. Ovisno o regiji 25 do 40 posto slučajeva su donijeli stanovnici po povratku s puta ili stranci koji žive u Italiji. Udio migranata je minimalan, između 3 i 5 posto”, precizirao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.