Na Kamčatki zbog ekološke katastrofe pomor morskih životinja

Svijet 05. lis 202015:01 > 15:10
Izvor: VASILY SUVOROV / AFP

Gomile uginulih tuljana, hobotnica i ježinaca već nekoliko dana leže na dijelu obale poluotoka Kamčatke, na ruskom dalekom istoku, a Greenpeace upozorava da je to "ekološka katastrofa".

“Na Kamčatki se dogodila ekološka katastrofa” na dijelu plaže Kalatir, dobro poznate među surferima u zaljevu Avači, na Tihom oceanu, navodi nevladina organizacija.

Analizom je utvrđena “četverostruko viša razina naftnih derivata i 2,5 puta više fenola” u vodi, dodaje Greenpeace, napominjući da uzroci onečišćenja još nisu otkriveni.

Na Instagramu je Anton Morozov, ravnatelj Snowavea, poznate škole surfanja na poluotoku, objavio velik broj snimka plaže s uginulim životinjama.

Zvijezda weba Jurij Dud, poznat po svojim zapanjujućim dokumentarcima, potvrdio je Morozovljev iskaz, rekavši da već tri tjedna “svi nakon surfanja osjećaju neugodne i čudne simptome” kao što je bol u očima i grlu i “trovanje” vodom koja ima čudan okus i miris.

“Mnogi u žurbi odlaze s oceana. Simptomi se javljaju i kada nema doticaja s vodom”, rekao je, dodajući da “otrov” već mjesec dana donosi rijeka koja se ulijeva u ocean.

“Da su odgovorni za ovaj događaj odvažniji i da priznaju svoju pogrešku te počnu akciju spašavanja, njegove bi se posljedice ublažile”, istaknuo je.

Greenpeace kaže da se obratio vlastima “tražeći da se što prije počne istraga o uzrocima onečišćenja, procjena razmjera štete i žurno uklanjanje posljedica” incidenta.

Mjesne vlasti nisu u novije vrijeme prijavile nikakav industrijski incident ni izvanredan događaj.

Guverner Kamčatke Vladimir Solodov zaprijetio je otkazom svakome tko bi prikrio ozbiljnost situacije i rekao da su u Moskvu poslani uzorci kako bi se utvrdile činjenice.

I rusko istražno povjerenstvo najavilo je u subotu istragu o “mogućoj ekološkoj katastrofi”.

Kamčatka je među najudaljenijim i najnepristupačnijim dijelovima Rusije. Do raspada SSSR-a je bila zatvorena zbog velikog broja vojnih objekata, a danas se otvara turistima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.