Trump glavnog američkog epidemiologa nazvao "katastrofom"

Svijet 19. lis 202019:51 > 19:53
Izvor: KEVIN DIETSCH / AFP / POOL

Američki predsjednik Donald Trump zbog upravljanja u krizi izazvanoj pandemijom covida-19 ponovno je u ponedjeljak napao glavnog dužnosnika javnog zdravstva SAD-a Anthonyja Faucija, nazvavši ga "katastrofom".

Trump je to rekao u telefonskom razgovoru s osobljem svoje kampanje, a koji je proslijeđen CNN-u i drugim američkim medijima.

“Ljudi su umorni od slušanja Faucija i svih tih idiota”, rekao je Trump u ponedjeljak, tvrde izvješća.

Napad na Faucija je posebice znakovit jer i sam Trump uviđa do koje mjere javnost ima povjerenje i gaji poštovanje spram vodećeg stručnjaka SAD-a za zarazne bolesti.

Trumpova kampanja Faucija čak i koristi svojim predizbornim spotovima. Fauci se snažno usprotivio takvom korištenju u Trumpovoj kampanji jer je strogo nestranačka osoba.

Uz dugi spor glede nošenja maski, to je bio njegov posljednji sukob s Bijelom kućom i Trumpom.

U razgovoru za televiziju CBS emitiranom u nedjelju navečer Fauci je oštro kritizirao Trumpovu administraciju rekavši da izgleda kako Trump pogrešno poistovjećuje nošenje maski sa “slabošću”.

Fauci je rekao da nije nimalo iznenađen što se Trump zarazio covidom-19 jer ne poštuje smjernice o socijalnom distanciranju i ne koristi masku.

Također je rekao da ga je Bijela kuća spriječila da istupa u medijima koliko bi htio kako bi javnost informirao o pandemiji.

Voditeljica komunikacija Bijele kuće Alyssa Farah je za televiziju Fox News rekla da Bijela kuća ne ograničava Faucijeve istupe u medijima te da nikoga ne bi trebalo okrivljavati zato što se zarazio koronavirusom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.