Švicarski ministar: Pogriješili smo kad smo u prvom valu popustili mjere

Svijet 26. pro 202021:39 > 21:49
Izvor: FABRICE COFFRINI / AFP

Švicarski ministar zdravstva Alain Berset priznao je u subotu da je švicarska vlada bila pretjerano optimistična nakon prvog vala epidemije covida-19 kada je odlučila ublažiti restriktivne mjere, što je u drugome valu rezultiralo jednom od najviših stopa slučajeva zaraze u Europi.

“Ljetos, pri kraju prvog vala, imali smo osjećaj da je najgore prošlo, a to je bila jedna od najvećih pogrešaka”, rekao je ministar za televiziju SRF. Nakon tog prvog vala, “bili smo preoptimistični jer smo pomislili da bismo u jesen mogli ponovno nastaviti s velikim događanjima”, poput nogometnih utakmica i hokeja na ledu.

“No ono najgore u upravljanju nekom krizom je blokirati se i ne raditi ništa. Pogriješite li, jedno je jasno – to morate ispraviti što je brže moguće”, kazao je Berset, ocijenivši da se novoga koronavirusa nećemo tako skoro riješiti. “Mislim da će virus ostati cirkulirati unatoč cjepivima i lijekovima”, rekao je.

Za vrijeme prvoga vala u ožujku Švicarska nije bila toliko snažno pogođena epidemijom poput ostalih europskih zemalja i nije uvela jako stroge restrikcijske mjere, a potom ih je počela postupno ublažavati.

No nakon samo tri nova slučaja evidentirana 1. lipnja, epidemija se u listopadu naglo razbuktala, a broj novih slučajeva zaraze, hospitaliziranih i smrtnih slučajeva udvostručavao se iz tjedna u tjedan.

Švicarska, zemlja s 8,6 milijuna stanovnika, sada dnevno ima oko 5000 novih slučajeva zaraze koronavirusom i oko stotinu smrtnih slučajeva.

“Put koji je izabrala Švicarska ima svoju cijenu. Zahtijeva individualnu odgovornost, razum i dugoročnu viziju. Ako ni to ne bude funkcioniralo, morat ćemo pooštriti mjere”, istaknuo je ministar.

Kampanja cijepljenja protiv covida-19 u Švicarskoj je počela u srijedu, četiri dana nakon što su vlasti odobrile cjepivo tvrtki Pfizer/BioNTech.

Berset je pozvao na jačanje suradnje međunarodnih organizacija koje se bave krizom, posebno Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) čiji je rad oštro kritizirao američki predsjednik u odlasku Donald Trump.

Berset smatra da bi bez djelovanja WHO-a, današnja situacija s pandemijom bila puno lošija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.