Albanskom premijeru Ediju Rami smiješi se treći mandat

Svijet 26. tra 202117:25
Izvor: JOHN THYS / AFP

Premijer na odlasku Edi Rama osvaja treći mandat na dužnosti predsjednika albanske vlade, pokazuju prvi službeni rezultati parlamentarnih izbora po kojima vodi njegova socijalistička stranka.

Na ovim izborima presudnim za europske ambicije Albanije, malene siromašne balkanske zemlje, Edi Rama se natjecao s oporbom, šarolikom koliko i odlučnom da ga skine s vlasti, okupljenom oko čelnika Demokratske stranke (desni centar) Lulzima Bashe.

Oporba je bila proglasila pobjedu, ali prvi rezultati koje je u ponedjeljak ujutro objavilo Glavno izborno povjerenstvo (CEC) pokazuju da Socijalistička stranka osvaja oko 50 posto glasova.

Po tim podacima nakon brojenja glasova s 43 posto biračkih mjesta, demokrati i njihovi saveznici osvojili su oko 39 posto, a MSI (Pokret socijalističke integracije) koji je osnovao predsjednik Ilir Meta, žestoki protivnik Edija Rame, tek sedam posto.

“Jasan je trend” u korist socijalista koji su pred “najvećim” uspjehom od 2017. kada su osvojili apsolutnu većinu od 140 mjesta u parlamentu, rekao je za AFP Skender Minxhozi, politički analitičar. No pozvao je na oprez dok se u utorak ne objave konačni rezultati.

Izbore koji su protekli mirno pomno su pratile zapadne zemlje nakon žučne kampanje obilježene osobnim uvredama, optužbama za korupciju i nasiljem. Socijalistički aktivist ubijen je u pucnjavi s demokratima koji su političke protivnike optužili za kupnju glasova.

Od pada komunizma u Albaniji početkom 1990-ih, izborni rezultati se redovito osporavaju i obilježeni su sumnjom u prijevaru.

Predsjednik Meta je pozvao birače da ne “gube nadu” i da pričekaju konačne rezultate: “Svaki glas u biračkim kutijama mora se prebrojiti i provjeriti do posljednjeg”.

Demokrati pak tvrde da su oni pobjednici. “Pobjeda koalicije za promjene je nepobitna”, istaknuo je Lulzim Basha.

Bruxelles je odobrio početak pristupnih pregovora s Albanijom, ali nije odredio datum.

Sve stranke su obećale provesti reforme koje zahtijeva EU prije početka pregovora, počevši s reformom pravosuđa i borbom s organiziranim kriminalom.

Međunarodne nevladine organizacije ocjenjuju da je Albanija među najkorumpiranijim zemljama u Europi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar