Crna predviđanja za 2023., jedan problem posebno brine

Svijet 03. sij 202317:121 komentar
Shutterstock/ilustracija

Velika većina Amerikanaca očekuje ekonomske teškoće i u novoj godini, nakon visokih troškova života i inflacije koji su im zagorčali 2022., pokazalo je u utorak Gallupovo istraživanje.

Gotovo 80 posto ispitanika očekuje da će nova godina donijeti veće ekonomske teškoće nego 2022., a dvije trećine njih prognozira snažan rast cijena, utvrdio je Gallup u anketi provedenoj od 5. do 19. prosinca.

Nešto više od polovine ispitanika očekuje i veću nezaposlenost, problem kojeg je SAD bio pošteđen u 2022., navodi američka savjetodavna tvrtka.

Još više anketiranih očekuje veće poreze u 2023., čak 80 posto njih, a gotovo isti postotak njih predviđa i još veći proračunski manjak nego u 2022. godini.

Pesmizam prevladava i u prognozama za tržišta dionica pa tako 63 posto ispitanika očekuje pad na burzama.

Amerikanci su već na kraju prošle godine bili pesimističniji u očekivanjima za gospodarstvo nego na njezinom početku i u 2021. godini, što se podudarilo s visokim cijenama goriva, primjećuje Gallup.

Pred kraj godine cijene goriva spustile su se s visokih razina koje su dosegnule u lipnju pa su blago poboljšana i njihova očekivanja, zadržavši se ipak u negativnom teritoriju zbog tvrdokorno visoke inflacije, pada tržišta dionica, visokih kamatnih stopa i straha od recesije.

Inflacija i visoki troškovi života zauzeli su drugo mjesto na ljestvici glavnih problema SAD-a u 2022. godini, prema rezultatima ankete iz prosinca u kojoj ih je izdvojilo 16 posto ispitanika. Na trećem je mjestu gospodarstvo općenito koje muči 12 posto ispitanika.

Na prvom je mjestu vlada koju je najvećim problemom u 2022. smatrala gotovo petina ispitanika, pokazuje Gallupova anketa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar