Analitičar otkriva kako će izgledati rat u Ukrajini u sljedećih šest mjeseci

Rat u Ukrajini 15. ožu 202308:21 0 komentara
Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Rat u Ukrajini vodi se dulje od godine dana, a naznaka primirja nema. Dok se vode borbe na istoku zemlje, mnogi najavljuju novu ukrajinsku protuofenzivu.

O tome su govorili u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog vojni analitičar Gordan Akrap sa Sveučilišta Sjever i Zorana Baković, posebna dopisnica slovenskog “Dela” za Aziju.

Akrap smatra kako će doći do intenziviranja aktivnosti u Ukrajini.

“S jedne strane Rusija neće moći dugo izdržati ovaj ritam napada i pokušaja okupiranja dodatnih područja u Ukrajini, a s druge strane kada se stvore klimatološki uvjeti, doći će do pokretanja proljetnih i ljetnih ofenziva s ciljem oslobađanja okupiranih teritorija. To je očekivani slijed događaja u narednih 5-6 mjeseci”, naglašava.

Dodaje kako će se do kraja godine stvoriti uvjeti za razgovore.

Baković govori kako je prošlog tjedna završilo godišnje zasjedanje kineskog najvišeg zakonodavnog tijela koje je dalo 3., a možda i neograničeni mandat Xi Jinpingu na čelu države i vojske.

“Sada ćemo vidjeti kakvo će biti njegovo učešće u događanjima u Ukrajini i svijetu. Na dan kada je on ponovno dobio mandat, Kina je posredovala u obnovi diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije, što je znak da će Kina tako posredovati i igrati sličnu ulogu i u drugim krizama, a po svemu sudeći to je ukrajinska, istaknula je.

Dodaje kako se očekuje da će Xi Jinping već 21. ovog mjeseca doći u Moskvu te da će odmah nakon toga razgovarati sa Zelenskim, a onda ćemo, kako kaže, vidjeti što se konkretno u kineskim prijedlozima krije.

“Kina je rekla kako neće naoružavati ni jednu stranu, ali to će uvelike ovisiti o tome kako će se SAD i njezini saveznici ponašati prema Kini, odnosno prema njenoj najbitnijoj neuralgičnoj točki, a to je Tajvan”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!