Analiza Guardiana: Putin bi radije riskirao nuklearni rat nego priznao poraz

Svijet 21. ruj 202206:27 1 komentar
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Pool via REUTERS

Vladimir Putin samog je sebe stjerao u kut u Ukrajini i, kako se moglo i očekivati, ruski je lider spreman riskirati nuklearni rat radije nego da prizna poraz, piše Guardian. 

Sedam mjeseci nakon što je Putin pokrenuo svoju invaziju, ruske snage istjerane su iz regije Harkiv, a ukrajinske snage napreduju u Luhansku i pritišću ruske trupe i opskrbne pravce u Hersonu.

Nije nemoguće da bi Rusija mogla izgubiti teritorije koje drži od 2014. ako Putinove snage neće biti u stanju zaustaviti ukrajinsku protuofenzivu, piše Guardian. 

Ruski plan referenduma je samo ucjena

Suočen s poniženjem, Putin je izdao novu prijetnju – održavanjem “referenduma” u regijama Donjecka, Luhanska, Zaporižja i Hersona, što bi moglo dovesti do njihovog pripojenja Rusiji početkom sljedećeg tjedna.

U glavi ruskog vođe ruskog vođe, to bi “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini pretvorilo u obrambeni rat u Rusiji, otvarajući mogućnost pune mobilizacije, objave rata, pa čak i nuklearnog udara.

Margarita Simonjan, glavna urednica RT-a, jedna od glavnih Putinovih propagandistica i lobistica za rat, rekla je: “Sudeći prema onome što se događa i što će se dogoditi, ovaj tjedan značit će ili da smo na pragu naše skore pobjede ili ćemo biti na pragu nuklearnog rata. Ne vidim nikakvu treću opciju.”

Nema sumnje da je ruski plan – održavanje lažnih referenduma za pripajanje ukrajinskih teritorija i prijetnja masovnom vojnom eskalacijom samo ucjena, piše Guardian.

“Ili pobjeda ili eskalacija”

Od veljače je postalo jasno da malo tko zapravo razumije dubinu ludila Kremlja oko Ukrajine ili Putinove spremnosti da potrati živote i dobrobit Rusa, kao i vlastitu ostavštinu, da bi nametnuo svoju volju u susjednoj Ukrajini.

Strategija Kremlja je prepuna rizika. Nove aneksije mogle bi dodatno potkopati rusku kontrolu nad teritorijima kao što je Krim, zaključuje Guardian koji navodi kako najnovija prijetnja možda potvrđuje da su istinite obje naizgled suprotstavljene teze. Prva je da je ovo ultimatum koji je zamišljen kako bi uplašio Ukrajinu i zapadne saveznike čime bi se Rusiju spasilo od poraza, a druga da je to pokazatelj Putinove namjere da ide do kraja.

Čini se kako Putin ne želi deeskalirati situaciju u Ukrajini, zaključuje Guardian i dodaje kako bi prikladniji opis njegov strategije mogao biti: “Ili pobjeda ili eskalacija”, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare