Analiza: Proglašenje ratnog stanja još jedan dokaz da se Putinova ideja raspada

Svijet 19. lis 202220:17 0 komentara
Sergei KARPUKHIN / SPUTNIK / AFP

Vladimir Putin proglasio je izvanredno stanje u četiri anektirane regije u Ukrajini, dajući time kontrolu vojsci, a ruski general Sergej Surovikin priznaje da je situacija u Hersonu "teška" dok u toj regiji traju evakuacije u očekivanju ukrajinske protuofenzive.

Rusija već funkcionira pod izvanrednim stanjem u regijama koje je ukrala Ukrajini, piše urednik vanjske politike Sky Newsa, Dominic Waaghorn.

Cenzura, pritvori, deportacije, ograničeno pravo na okupljanje, oduzimanje vlasništva, prisilni rad i sve još čega se možete sjetiti već se događa u Donjecku, Luhansku, Zaporižju i Hersonu.

Zapravo, situacija je još i gora od svega toga. Uzmimo samo deportaciju, piše Waaghorn. Američka vlada pretpostavlja da je u filtracijskim kampovima u Rusiju nestalo između 900.000 do čak milijun i pol Ukrajinaca. Njihova lokacija je nepoznata. Kad je riječ o pritvorima, Ukrajina tvrdi da je tisuće građana zatvoreno, mučeno ili nestalo tijekom ilegalne ruske okupacije.

Čemu, dakle, uvoditi izvanredno stanje?

Vladimir Putin je predsjednik koji po svaku cijenu mora izgledati snažno, a njegova pozicija trenutno trpi jedan udarac za drugim. Kao i sa svakim drugim diktatorom, slabost je smrtonosna.

Nakon ruskih povlačenja na području Donbasa, Putin je najavio aneksiju upravo tih teritorija koje je gubio.

Kada su Ukrajinci u zrak digli njegov dragocjeni Krimski most, naredio je osvetničke napade dronovima kojima je terorizirao stanovnike Kijeva i drugih ukrajinskih gradova.

Sada Ukrajinci osvajaju teritorije na jugu, i to do te mjere da je Putinov novi zapovjednik u Ukrajini, general “Armageddon” Surovikin, u sinoćnjem televizijskom intervjuu priznao da je situacija “napeta” za Rusiju i da će se uskoro morati donijeti “teške odluke”.

Proglašenje izvanrednog stanja Putinu pomaže da izgleda snažno pred domaćom publikom. On je zapovjednik koji “pokušava razriješiti velike izazove za rusku budućnost,” kako je sam rekao. Mnogi Rusi koji će danas gledati državnu televiziju vidjet će predsjednika koji donosi teške odluke i povlači odlučne poteze.

Ipak, Putin ima dva problema. Prvo, suprotan dojam koji ostavlja. Oni manje naivni u Rusiji vidjet će vođu koji se hvata za slamke i kojemu ponestaje opcija dok njegove snage gube u onome što Rusi još uvijek prema zakonu moraju zvati “specijalna vojna operacija.”

U rat uvučeno stotine tisuća novomobiliziranih regruta

Još važnije od toga, današnji potez još jednom na površinu izvlači istinu iza ove operacije. U ono što je u početku bila invazija koju su vodili plaćenici i profesionalni vojnici, sada je uvučeno stotine tisuća novomobiliziranih regruta.

Sada se aktiviraju zakoni koji su inače rezervirani samo za vrijeme rata, a to je nešto što se nije dogodilo koliko se Rusi sjećaju.

Šarada Putinove “specijalne vojne operacije” se raspada. Ovo je mnogo veće od onoga što je Putin u početku prodao Rusima, a sa svakim danom im se sve više približava situacija koja im se dosad činila vrlo udaljenom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!